Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Oalele din lut smaltuit, toxice?
Oalele şi cănile de lut, care sunt smălţuite - după tehnica tradiţională - cu plumb, dăunează grav atât sănătăţii olarilor, cât şi a celor care consumă alimente acide din ele, motiv pentru care ar trebui interzise de la comercializare, dar şi în cramele şi restaurantele cu specific românesc, a declarat, miercuri, la Sibiu, cercetătorul Horst Klusch, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Creaţiei Populare ''Cindrelul Junii'' Sibiu.
Cercetătorul sibian, de profesie chimist, a susţinut că a testat medical 11 olari prezenţi la târgul de la Sibiu, iar concluzia este că 99% dintre aceştia au valori prea mari de plumb în organism. Horst Klusch recomandă ca olarii autohtoni să nu mai folosească smalţul de plumb importat din alte ţări, după ce în urmă cu trei ani a încetat producţia acestuia la Baia Mare.
'Ar trebui şi la noi interzis smalţul de plumb la produsele făcute de olarii români, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene. Recomandăm fie ca arderea să se facă la temperaturi mult mai mari, fie să se renunţe la tradiţie şi să se folosească o nouă tehnică de smălţuire. Smălţuirea cu plumb face ca olarii să moară mai repede faţă de alte persoane, iar cei care consumă alimente acide, precum vinul, din aceste oale ar putea avea probleme de sănătate în timp', a precizat Horst Klusch.
Prin iniţiativa cercetătorului sibian Horst Klusch, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Creaţiei Populare ''Cindrelul Junii'' Sibiu, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, a finanţat efectuarea unui test medical privind determinarea plumbemiei pentru câţiva olari din judeţul Vâlcea, prezenţi la Sibiu la Târgul Olarilor, la începutul lunii trecute. Dintre cei 24 de olari cărora li s-a făcut propunerea de a-şi face analizele gratuit, au acceptat doar 11.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Analizele efectuate de laboratorul Autorităţii de Sănătate Publică Sibiu au arătat că valorile depăşesc semnificativ limita biologică tolerabilă pentru 9 olari din cei 11, motiv pentru care sunt necesare investigaţii suplimentare şi tratament specific într-o clinică de medicina muncii. Riscul de intoxicaţie profesională cu plumb anorganic este mare, prin urmare sunt obligatorii măsurile de investigare clinică pentru precizarea nivelului de absorbţie cu plumb al organismului şi prevenirea intoxicaţiei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, consideră că ar trebui continuată testarea olarilor, pentru a face un studiu mai amănunţit despre plumbul din oalele de lut.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News