Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obiceiuri şi tradiţii: Boboteaza cailor la Dunărea de Jos


Boboteaza are o semnificaţie aparte pentru locuitorii comunei tulcene I. C. Brătianu, delimitată de Dunăre faţă de judeţul Galaţi, după ce au adoptat obiceiul păgân de botezare a cailor.
Localitatea se numea pe vremuri Zaclău, este atestată documentar de câteva sute de ani şi a fost locuită de o comunitate de tătari, care aveau obiceiul să se întreacă la fiecare început de an în curse de cai.

Cu timpul, creştinismul a adoptat tradiţiile păgâne, astfel încât, după cum spune preotul satului, Andrei Silviu Oltean, a apărut o nouă sărbătoare - Boboteaza cailor.

Ziua de Bobotează începe la I. C. Brătianu, ca în toate localităţile de pe malul Dunării, cu slujba de dimineaţă, care este urmată de aruncarea crucii în apele fluviului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

În acest an, temperatura apei a fost extrem de scăzută şi pentru scoaterea crucii sfinţite din apa plină de sloiuri s-au înscris doar trei temerari. A câştigat un tânăr de 19 ani, agricultor în sat.

Imediat după ce crucea a fost recuperată din apă, caii din comună au fost adunaţi pe un imaş din apropiere şi au fost sfinţiţi de preot.

Botezul cailor, cum mai este cunoscut acest obicei, reprezintă purificarea animalelor pentru anul care tocmai a început.

După sfinţirea cailor, zece săteni s-au întrecut într-o cursă călare, câştigată de un bărbat de 23 ani, care a primit un premiu de 100 lei din partea primăriei şi respectul comunităţii.

Câştigătorii celor două concursuri sunt veri şi sunt convinşi că sunt binecuvântaţi de Dumnezeu şi că vor avea un an spornic.

Tradiţia populară susţine că niciunul dintre caii care sunt binecuvântaţi de Bobotează nu se îmbolnăveşte în cursul anului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton