Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obiceiuri si traditii: Târgul de fete de pe Muntele Găina


În ziua de Sfântul Ilie, sau în prima duminică după ziua Sfântului Ilie (20 Iulie), liniştea de pe Găina se întrerupe dn cauza "Târgul de fete", la care participă fetele de măritat sau fetele mari, care vor sa fie peţite de feciori.

Fetele care vor să ia parte la acest târg se pregătesc ani întregi pentru ziua aceasta, fiindcă ele trebuie să ia cu ele şi zestrea. Mama, bunica, mătuşa sau prietenele contribuie cu câte ceva la zestrea fetei mari.


Zestrea care se împachetează în lăzi sculptate şi cu flori colorate, se încarcă pe cei mai frumoşi cai ai familiei, la care se adaugă cele mai frumoase vite şi stupi de albine. Pe culmea Găinei îşi ridică fiecare familie care are fată de măritat un cort propriu, în care se expune zestrea şi familia aşteapta petitorii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Până la ora zece dimineaţa, afară de feciorii şi fetele care vor să-şi afle aici perechea, toţi ceilalţi sunt ocupaţi cu vânzarea şi cumpărarea lucrurilor de casă şi agricole, precum: coase, greble, oale şi diferite poame aduse la târg de crişeni.

Feciorii, de asemenea, însoţiţi de familiile lor aduc tot ce au mai bun, în special o curea frumoasă plina de argint şi aur. După ce şi-au ales o mireasă urmează schimbarea de "năfrămi".

Nu se întâmplă mai niciodată ca vreo fată sa ia parte la acest târg cu zestrea sa şi sa nu afle mirele dorit.

Alta varianta a legendei spune că, odată, în vârful muntelui, trăia o zână frumoasă fără seamăn şi tare bogată. Ea avea o găina care făcea zilnic miraculoase ouă de aur. Şi o dată pe an, zâna dăruia câte un ou de aur, ca zestre, unei fete sărace şi cuminţi, iar oamenii când aveau nevoie de un sfat ori de un mic ajutor, apelau totdeauna la dânsa.

Într-o bună zi, însă, cinci tineri din Vidra, îmbrăcaţi în haine femeieşti, s-au furisat la zâna muntelui şi, iscodind unde se afla găinuşa, au şterpelit-o împreună cu un coş plin cu ouă de aur. Fugind de le scaparau picioarele, unul băieţi a scăpat coşuletul pe jos, şi ouăle s-au rostogolit până în apele Arieşului. Au ascuns apoi găina in mobişnuit să urce, în a treia duminică a lui iulie, pe culmea platoului Găina (1486 m), sperând că poate într-o zi o vor mai întâlni.

Adunări, târguri şi serbari la care fetele de măritat au luat parte spre a fi văzute şi peţite de feciori se îmtâlnesc şi la alte naţiuni.

În Rusia mai este şi azi datina străveche de a expune în anumite zile de peste an fetele de măritat la asa-numite"peţiri".
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016