Publicat in: Stiri
Obtinerea Codului unic de inregistrare de catre fermieri
In vederea simplificarii si eficientizarii procedurii de inregistrare si identificare a solicitantilor care acceseaza masuri reglementate de politica agricola comuna, a fost reglementata reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare (RUI).
RUI este parte a Sistemului Integrat de Administrare si Control si element comun cu aplicatiile aferente masurilor de piata, cotei de lapte, comertului exterior cu produse agricole si promovarii acestora pe piata interna si in tari terte, ajutoarelor de stat, masurilor cuprinse in Programul National de Dezvoltare Rurala
 
RUI se realizeaza in format electronic de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, denumita in continuare ca o aplicatie informatica unitara este gestionat de APIA.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

RUI preia integral datele existente in Registrul fermelor, in aplicatiile aferente masurilor reglementate de politica agricola comuna si cuprinde informatii referitoare la:
a) identificarea agricultorilor;
b) identificarea solicitantilor care depun cereri de finantare pentru masurile din PNDR;
c) identificarea solicitantilor pentru masurile de piata, cota de lapte, comertul exterior cu produse agricole si promovarea acestora pe piata interna si in tari terte;
d) identificarea solicitantilor pentru ajutoarele de stat, altii decat cei prevazuti la punctele a si c
 
Atribuirea de catre APIA a Codului unic de identificare in RUI este o conditie necesara pentru accesarea masurilor de sprijin si se face o singura data, pentru fiecare solicitant. Codul unic de identificare nu se acorda pentru puncte de lucru si/sau sucursale (in cazul persoanelor juridice).
 
Pentru a obtine Codul Unic de Inregistrare, solicitantul trebuie sa depuna unul dintre urmatoarele documente:
1. formularul de inscriere in RUI, care este prevazut in Anexa nr.1*) la OMADR nr. 22/2011;
2. cererea unica de sprijin pe suprafata, care se constituie si in cerere de inscriere in RUI;
3. cererea pentru aprobarea solicitantului, pentru programul de incurajare a consumului fructelor in scoli si pentru acordarea ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui in institutiile scolare, care se constituie si in cerere de inscriere in RUI;
  1.  cerere de finantare pentru potentialii beneficiari ai masurilor din cadrul PNDR;
  2.  notificarea privind selectia solicitantului, care la data depunerii cererii de finantare prin PNDR era persoana fizica si care avea obligatia autorizarii conform prevederilor legale la data semnarii Contractului de finantare/Decizie de finantare, insotita de formularul prevazut la anexa nr.3 din Ordinul 22/2011;
  3.  cerere pentru solicitantii ajutoarelor de stat, altii decat cei prevazuti la lit.a) – c) de mai sus;
  4.  solicitare de validare a datelor inregistrate, transmisa de celelalte institutii catre APIA (aceasta solicitare de validare va fi aprobata printr-o procedura comuna APIA si celelalte institutii din subordinea MADR).
 
Documentele prevazute la punctele 1 – 3 se depun la sediile APIA, iar documentele prevazute la punctul 4 si 5 se depun la sediile Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
 
Documentele prevazute la punctul 6 se depun la sediile APIA sau ale celorlalte institutii aflate in coordonarea sau subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, denumit in continuare MADR, dupa caz.
 
Solicitantii deja inregistrati in RUI, care intentioneaza sa desfasoare si activitati de comert exterior si/sau de promovare a produselor agricole pe piata interna si in tari terte, precum si cei care desfasoara asemenea activitati si se adreseaza pentru prima data Agentiei in vederea inregistrarii, depun la sediul central al APIA formularul prevazut in Anexa nr. 1 la OMADR nr. 22/2011 si ataseaza documentele mentionate la pct. 37 din aceasta.

Solicitantul este responsabil de realitatea datelor inscrise in documentele prevazute la Art. 3, alin. (1) lit. a) – f) din Ordinul MADR nr. 22/2011, cunoscand prevederile Codului penal.
 
Solicitantul are obligatia de a declara orice modificare intervenita asupra situatiei existente la data inregistrarii in RUI in termen de 10 zile lucratoare de la producerea acesteia, depunand in acest sens decumente justificative.
 
In cazul solicitantilor pentru masurile de comert exterior si/sau de promovare a produselor agricole pe piata interna si in tari terte, APIA genereaza codul unic de identificare folosind aplicatia IT in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea de catre solicitant a documentatiei complete si comunica solicitantului codul atribuit.
 
In cazul in care documentatia depusa de solicitant este incompleta, in termen de 5 zile de la primirea solicitarii, APIA notifica solicitantul asupra necesitatii completarii documentatiei, precizand documentele care trebuie depuse la APIA.
 
APIA comunica in scris solicitantului acceptul de utilizare a codului unic de identificare pentru activitatea de comert exterior sau de promovare a produselor agricole pe piata interna sau in tari terte, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete.
 
Este recomandat ca solicitantii pentru activitatea de comert exterior sa se asigure, inainte de a depune la APIA formularul de inscriere, ca au in obiectul de activitate Comert cu ridicata pentru categoria de produse  pe care o vor mentiona la punctul 37 din formularul de inscriere.
 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...

Idei de afaceri in agricultura

Rolul unei baterii auto este crucial, asigurand energia necesara pornirii motorului si functionarii componentelor electrice precum farurile, sistemul de climatizare si radioul. O baterie defecta poate afecta intreaga experienta de condus, iar prevenirea unui astfel de scenariu este esentiala. In ace... citeste mai mult
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru... citeste mai mult
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016