Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Opinie Alin Giurea, presedintele Pambac: De ce este necesara scaderea TVA la alimente


Punctul meu de vedere, ca si sustinator al reducerii TVA pentru produsele de panificatie, vine sa-l combata pe dl. Eugen Radulescu (care a expus recent o opinie in Ziarul Financiar in care a facut cateva comentarii referitoare la reducerea TVA) si pe cei care au aceeasi parere, spune Alin Giurea, presedintele Pambac.

"Efectul cert si indiscutabil al masurii este reducerea veniturilor statului", spune dl. Radulescu. Total gresit, deoarece chiar daca pentru o perioada scurta veniturile ar scadea, pe termen mediu si lung veniturile la bugetul de stat vor creste, largindu-se baza de impozitare, o parte importanta din piata neagra iesind la lumina. Trebuie sa nu uitam ca, in prezent, s-a ajuns ca peste 70-80% din faina si painea Romaniei sa se comercializeze la negru.

Oare de ce statele europene de la care mai avem multe de invatat, cu economii mult mai competitive si mai "asezate" au hotarat cu multi ani in urma sa adopte un TVA redus pentru aceste produse? De exemplu, TVA-ul la paine este de 5% in Marea Britanie si Cehia, 5,5% in Franta, 6% in Olanda, 7% in Germania si Polonia, 8% in Grecia etc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Tentatia evazionistilor in Romania este extrem de mare pe toata filiera grau-faina-paine, fiecare dintre aceste produse avand acum un TVA de 19%.

Pe langa neplata de trei ori a celor 19%, evident ca nu se platesc statului roman nici restul de impozite si taxe, se platesc in schimb salarii de mizerie si se mentin niste conditii de depozitare, productie si transport in afara oricaror norme si reguli de bun-simt.

Reducerea TVA-ului pe toata aceasta filiera la 5% este singura solutie (dispare tentatia) pentru a face ca banii ce acum intra in buzunarele evazionistilor sa fie incet-incet dirijati spre vistieria statului. Si nu sunt bani putini, fiind vorba de circa un miliard de euro anual! Pentru eradicarea acestui fenomen de fraudare a statului trebuie inlaturata cauza, nu efectul, iar cauza este tentatia extrem de mare data de procentul "interesant" al TVA-ului ce acum intra in buzunarele celor incorecti.

Domnul Radulescu spune ca "pretentia promotorilor masurii este ca ar conduce la reducerea pretului de desfacere, ajutand categoriile defavorizate" si ca, de fapt, pretul nu va scadea si "singurii castigatori certi sunt industriile alimentare aferente". Complet gresit, deoarece nu am solicitat nici noi ca si producatori, nici patronatele reducerea de TVA pentru a scadea pretul, desi acest lucru se va petrece imediat la toti marii comercianti seriosi si corecti.

Singurul motiv este de a reduce evaziunea, de a disparea sau micsora dramatic tentatia care in prezent sufoca industria si fraudeaza grosolan (peste 70%) statul. Producatorii, industria, nu-si vor umple buzunarele din acest motiv, in schimb vor produce mai mult si vor vira statului toate obligatiile legale, care, impreuna cu sumele importante care vor iesi la suprafata vor reprezenta, pe termen mediu si lung, mai mult decat s-ar pierde prin reducerea TVA-ului.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016