Oros, MADR: Daca toti fermierii s-ar asigura, conditiile ar fi mult mai bune
Publicat la data de 05 Mai. 2021 in:
Stiri Seful MADR, Adrian Oros, spune ca obtinerea de conditii mult mai bune de la companii ar fi posibila, daca toti fermierii s-ar asigura.
"Asiguratorii ar accepta conditii mai acceptabile pentru fermieri daca toti fermierii s-ar asigura. Atunci noi am cere sa fie asigurate toate tipurile de risc, in asa fel incat sa fie un echilibru. (...) Noi avem o masura, masura 17.1, pe care anul trecut am simplificat-o foarte mult, prin care noi platim 75% din polita de asigurare. Sunt bani europeni, sunt sume pe care o sa le prindem si in exercitiul 2021-2027, doar ca sa capete acest exercitiu. Schema am simplificat-o astfel incat trebuiau sa vina doar cu buletinul, cu contul, cu polita de asigurare si cu chitanta. Au fost mult mai multe asigurari anul trecut decat in anii precedenti.
Am pastrat sume pentru aceasta masura 17.1, dar, repet, firmele de asigurare, daca cei asigurati sunt putini, sau cei care doresc sa se asigure sunt putini, mai ales pentru seceta, sunt reticente sau impun niste conditii care nu intotdeauna pot fi acceptate de catre fermieri", a explicat Oros.
Ministrul a subliniat ca, pe termen lung, despagubirile nu sunt o solutie, asa cum ar fi un sistem complex de asigurari si, in acest sens, anul trecut a fost demarata o discutie cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu asiguratorii si cu asociatiile de fermieri, discutie care a fost reluata la inceputul acestui an.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Am inceput aceasta discutie inca de anul trecut, cand era mare seceta (...) Pe termen lung nu despagubirile sunt solutia, pentru ca aceste despagubiri vin de la bugetul national, care poate sa fie mai mare sau mai mic. Dupa un an sau doi de criza economica, bugetul nu are cum sa fie foarte mare. Si atunci in toata Uniunea Europeana exista un sistem de gestionare a acestor riscuri. Fie un sistem complex de asigurari si am avut o prima intalnire anul trecut cu ASF si cu toti asiguratorii, dar si cu marile asociatii ale fermierilor, pentru ca trebuie sa existe aici un consens.
Era in discutie si constituirea unor fonduri mutuale. Am reluat discutiile la inceputul acestui an, dar pornirea sau declicul trebuie sa fie din partea fermierilor. Atunci vine si statul ca moderator, ca mediator, si ASF. Acestea au fost primele concluzii ale discutiilor initiate pana acum. Daca ar fi un sistem de asigurari mai general, unde sa fie toate tipurile de riscuri asigurate, dar sa fie toata suprafata agricola si sa participe toti fermierii, atunci conditiile de asigurare ar fi mai acceptabile, cele impuse de firmele de asigurare. S-ar putea asigura toti fermierii si fiecare, atunci cand ar avea nevoie, ar putea fi despagubit. Sigur, asta e o solutie", a punctat Adrian Oros.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>