Oros, MADR: Fermierii vor controla populatia de mistreti
Publicat la data de 18 Sep. 2020 in:
Stiri Adrian Oros, ministrul Agriculturii, anunta ca fermierii vor putea controla in curand populatia de mistreti, astfel incat culturile sa nu mai fie distruse fara nicio metoda de aparare.
Adrian Oros a declarat intr-o conferinta de presa ca numerosi fermieri ii semnaleaza pagubele produse de mistreti, inclusiv prin filmulete pe care i le trimit zilnic.
"Primesc zilnic pe WhatsApp filmulete cu turme intregi de mistreti, mai ales, dar si caprioare, care distrug culturile oamenilor, iar vechea forma a legii nu proteja deloc fermierii, pentru ca toate obligatiile erau ale fermierilor. Fermierii erau obligati sa-si asigure perimetrele respective, sa faca 'scandal', sa comunice in scris cu multe institutii, iar despagubirile lor nu erau acordate de catre acesti gestionari ai fondurilor de vanatoare", a precizat acesta.
In opinia ministrului Agriculturii, o solutie in aceasta problema ar putea fi trecerea fondurilor de vanatoare care se suprapun cu terenurile agricole in gestionarea fermierilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Eu cred ca asta este solutia. Nu inseamna ca eu am dreptate, dar eu asa cred ca acolo unde fondurile de vanatoare se suprapun in mare parte peste terenurile fermierilor ar fi corect ca fermierii sa gestioneze aceste fonduri de vanatoare. Sigur, ei (vanatorii n.r.) spun ca nu este legal, pentru ca acum este o lege in vigoare - dar nu discutam despre legea asta, ci despre ce trebuie sa facem - lege in vigoare care spune ca gestionarii fondurilor de vanatoare au anumite drepturi, iar aceste fonduri de vanatoare sunt peste terenurile fermierilor sau peste terenurile UAT-urilor si aceasta controversa este de ceva ani. Anul acesta parca a fost mai puternica aceasta controversa. Eu cred ca la fel ca in multe alte tari europene, daca fermierii sunt gestionarii acestor fonduri de vanatoare, acolo, repet, unde este cazul, ei vor fi mult mai echilibrati in a exploata pe de o parte terenul, pentru ca acolo cultiva si au nevoie sa aiba niste productii care-i sa faca sa reziste pe piata, dar in acelasi timp mult mai echilibrati in a gestiona si fondurile de vanatoare, pentru ca cineva trebuie sa mentina acest echilibru", a subliniat oficialul guvernamental.
Adrian Oros a precizat ca interesele fermierilor si vanatorilor sunt contradictorii, iar solutia propusa de el ar rezolva aceasta problema.
"Aceasta forma cred ca ar rezolva aceasta problema, a diminuarii numarului de animale, astfel incat sa nu produca pagube, uneori pagube de aproape 100% fermierilor, dar in acelasi timp fauna care este pe acele arealuri sa existe in continuare, pentru ca nici nu putem sa facem agricultura atat de intensiva incat orice forma de viata sa dispara, dar nici nu putem permite ca dintr-un interes comercial cineva sa nu gestioneze suficient de corect fondul de vanatoare, iar vietuitoarele de acolo sa produca pagube celui care investeste in agricultura si este proprietarul terenului", a conchis ministrul Agriculturii, conform Agerpres.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>