Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pădure unicat distrusă de programe informatice
Singura pădure de pe malul românesc al Mării Negre a intrat, cu ajutorul autorităţilor, pe mâna unor afacerişti controversaţi. Expertul cadastral care a înlesnit această şmecherie imobiliară nu se consideră vinovat. Vinovat este computerul care ar fi transformat pădurea în curţi construcţii. Cu toate că neregulile sunt strigătoare la cer, Agenţia Naţională pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară nu a făcut până acum nici un control.
Pădurea Comorova, un experiment silvic conceput între 1890 şi 1910, se întinde de la Olimp până aproape de Mangalia. Între 1967 şi 1968, o parte din ea a fost tăiată pentru a se construi staţiunile Olimp, Neptun şi Jupiter. În 1971 a fost scoasă din fondul forestier naţional şi trecută în administrarea Gospodăriei de Partid, devenind pădure de interes republican. După 1989, Gospodăria de Partid s-a transformat în Olimpus SA. Pe măsură ce dezvoltarea imobiliară a atins şi litoralul, pădurea Comorova a devenit o ţintă a pieţei imobiliare. Cine nu şi-ar dori o vilă într-o pădure la 100 de metri de malul mării?
În 1998, printr-o hotărâre de Guvern, în care era precizat clar că terenul era împădurit, fără construcţii, 519 hectare din Comorova au trecut din administrarea Olimpus SA în cea a Consiliului Local al Primăriei Mangalia pentru înfiinţarea unui parc municipal. Acesta a fost începutul unor combinaţii menite să ducă la dispariţia acestei păduri unicat în România. În 2000, printr-o altă hotărâre de Guvern, pădurea a fost trecută în proprietatea publică a Primăriei Mangalia. Explicaţia nu poate fi decât că prin şedinţele publice ale Consiliului Local orice acţiune în pădure trebuia dezbătută public.
Din momentul în care a trecut în administrarea Primăriei, pericolul publicităţii a dispărut şi, la nici două săptămâni de la publicarea în noiembrie 2000 în Monitorul Oficial a celei de-a doua hotărâri de Guvern, pădurea a trecut din proprietatea publică în proprietatea privată a oraşului. Şi dezastrul a în-ceput! Dintr-o dată, investitorii în pădurea devenită parc au apărut precum ciupercile după ploaie, dornici fiind să defrişeze zona pentru a-şi construi vile, hoteluri şi alte asemenea acareturi. Primarul de atunci al Mangaliei, Zamfir Iorguş, deşi a ştiut clar care este destinaţia pădurii, a aprobat în noiembrie 2004 planul urbanistic zonal prin care intravilanul Mangaliei se extindea şi peste Comorova.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Jurnalul National
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura