Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pământul i-a salvat pe vasluieni de la foamete. Preturile la grau si porumb, ridicate de criza cerealelor


După mai mulţi ani nefavorabili, în care, dacă nu a fost secetă, au fost inundaţii, în 2010, agricultura vasluiană a ieşit pe plus. Chiar dacă condiţiile meteorologice nu au fost optime, recoltele bune obţinute la unele culturi şi preţurile avantajoase i-au salvat pe fermieri. Luând în calcul aceşti factori, investiţia în pământ a fost rentabilă, profitul fluctuând în funcţie de respectarea lanţului tehnologic.
Profit din brazdă

La nivelul judeţului Vaslui, circa 70% dintre fermieri au încheiat anul agricol în câştig. Este vorba despre cele peste 300 de societăţi comerciale care administrează exploataţii mai mari de 50 hectare. Nici micii proprietari de pâmânt, care au lucrat terenurile individual, nu au ieşit în pierdere în această toamnă. Astfel, la nivelul judeţului, se poate vorbi de un profit mediu de 100 lei/hectar, în condiţiile în care la unele culturi s-au câştigat şi 2.000 lei/hectar. Dacă în anii trecuţi, numai la rapiţă la un leu investit se scoteau doi lei, în acest an, s-a câştigat la fel şi la grâu, porumb şi floarea-soarelui. Chiar dacă umiditatea prelungită din timpul recoltării a declanşat fenomenul de încolţire, câştigurile la cultura de grâu au fost satisfăcătoare.

Secretul obţinerii unui profit consistent a fost acela ca fermierii să nu fi vândut producţia imediat după seceriş. Producţiile slabe de grâu din Rusia şi Ucraina au influenţat decisiv preţurile practicate pe piaţă. Astfel, dacă la recoltare un kilogram de grâu a costat 38 de bani, după numai o lună, fermierii au primit 65 de bani pe kilogram. La acest preţ, cu o producţie de 3,5 tone la hectar, producătorul îşi acoperă cheltuielile şi obţine şi profit. O altă cultură unde producătorii au dat lovitura a fost porumbul. La o producţie de 7-10 tone boabe la hectar şi un preţ de 60 – 62 bani/kilogram fără TVA, câştigul a fost foarte bun.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Evenimentul
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016