Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe agenda fermierilor: Lucrari de toamna in viticultura
Vita de vie se poate planta toamna, primavara si in cazuri speciale vara. Plantarile de toamna sunt cele mai recomandate, intrucat pana primavara ranile provocate vitelor prin fasonare se cicatrizeaza, iar pornirea in vegetatie are loc mai devreme.
Datorita, insa, lipsei materialului saditor (prin intarzierea scoaterii vitelor altoite si inradacinate din scoala de vite), plantarea de toamna este mai putin practicata. Plantarile de primavara sunt cele generalizate, cu rezultate la fel de bune, daca sunt efectuate corect si la timpul optim, adica imediat ce conditiile de lucru devin favorabile. Plantarile de vara (iunie-august) se efectueaza numai pe solurile grele si cu exces de umiditate sau pentru completarea golurilor in plantatiile tinere, situatie in care se folosesc vite din ghivece nutritive, fortificate in solarii sau sere.
Fertilizarea se face incepand cu toamna anului II, folosindu-se 150-200 kg/ha P2O5 si 150-180 kg/ha K2O si continuand in primavara anului III cu 150-200 kg/ha N substanta activa, inainte de dezmugurit.
Desfundatul terenului. Lucrarea se executa vara pentru plantarile de toamna si toamna, pana la aparitia gerurilor, pentru cele de primavara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Intretinerea solului consta in afanarea lui adanca si superficiala si distrugerea crustei formata pe musuroaie. Afanarea adanca (aratura) se executa la adancimea de 14-16 cm, imediat dupa plantare in anul I sau dupa taierea de formare in anii II si III, cu plugul fara cormana, sau cu plugul cultivator pentru vie. La intrarea vitelor in repaus, dupa musuroire se face si o aratura adanca de toamna.
Subsolajul, ca lucrare de mobilizare adanca a solului, se face periodic, la 10-12 ani, la adancimea de 40-45 cm cu plugul subsolier SPV 45 M. Lucrarea se esaloneaza in 2 ani (din doua in doua randuri) si se efectueaza concomitent cu aplicarea ingrasamintelor de toamna.
Afanarea adanca de toamna. Este recomandata si practicata in viile neprotejate. Lucrarea se executa la adancimea de 20-25 cm cu plugul cultivator pentru vie echipat cu organe active de tip „cizel”. Afanarea adanca de toamna poate inlocui, o data la 4 ani, aratura de toamna.
Marcarea impuritatilor si completarea golurilor. In lunile iulie-august se identifica butucii care nu apartin soiului plantat si, de asemenea, cei slab dezvoltati si se elimina din plantatie. Golurile astfel create si cele care apar si datorita altor cauze (2-5%) se completeaza in cursul verii cu vite pastrate in acest scop in ghivece si fortificate in solarii; in lipsa acestora, golurile se completeaza toamna cu vite portaltoi inradacinate.
Momentul taierii vitei de vie. Taierea viilor se poate efectua toamna, iarna sau primavara. In zonele in care iernile sunt aspre taierea se executa toamna si primavara, iar in cele cu ierni blande din zonele de cultura neprotejate, in tot cursul perioadei de repaus.
Taierile de toamna se executa imediat dupa cules si pana toamna tarziu. Ele pot fi provizorii (taieri de usurare), in plantatiile din zona protejata peste iarna sau definitive, in zona de cultura neprotejata, unde iernile sunt blande si nu exista pericolul pierderilor de ochi din cauza inghetului. Tot provizorii sunt si taierile care se aplica in zona de trecere de la cultura protejata la cea neprotejata, unde se practica cultura pe tulpini cu cepi de siguranta. Perioada cea mai indicata pentru taierile de toamna, intelese ca „taieri de usurare”, este la circa doua saptamani dupa caderea frunzelor, cand migrarea din frunze a tuturor substantelor de rezerva, si in parte din coardele anuale, multianuale si chiar din radacini s-a realizat inainte de obliterarea tuburilor ciuruite.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.17 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News