Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe mana cui ramane gestionarea fondurilor europene?
In autoritatIle de management care gestioneaza atragerea fondurilor europene lucreaza aproximativ 700 - 800 de angajati care au pe mana bani europeni in valoare de 34 mld. euro pana in 2013.
Demotivati de salariile mici din institutiile care gestioneaza fonduri europene, functionarii implicati in procesul de atragere a banilor de la UE aleg sa plece in mediul privat in cadrul firmelor de consultanta sau ca manageri de proiect, unde castigurile sunt si de 10 ori mai mari.
Intarzierea evaluarilor de proiecte si a lansarilor de programe se datoreaza in mare parte personalului insuficient din cadrul institutiilor care au rol in gestionarea banilor europeni, spun reprezentantii institutiilor.
"Practic statul nu face nimic pentru a tine angajatii foarte buni care pot realiza proiecte prin care sa atraga bani europeni in primarii de exemplu, pentru ca peste 80% din fondurile pe care trebuie sa le primim de la UE pana in 2013 sunt destinate autoritatilor. Stiu cazul unui functionar intr-o primarie dintr-o comuna care lucra pe un salariu de 700 - 800 de lei lunar si care a reusit sa aduca printr-un SAPARD bani in varf de munte. Asta pe langa alte proiecte de milioane de euro de care s-a ocupat pentru primarie. Intre timp a renuntat la functie tocmai datorita salariului mic si a volumului si responsabilitatii foarte mare pe care o are. Un astfel de om in strainatate ar fi platit in aur", spune Ana, 53 de ani, care lucreaza intr-o primarie judeteana si care se ocupa de gestionarea programelor cu finantare europeana post-aderare si preaderare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Am depus si eu un proiect pe POS DRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) si in cazul in care va fi aprobat voi pleca din administratie ca manager al acestui proiect. Castigul meu va fi de cateva ori mai mare. De cand s-a dat drumul la banii de la UE, fenomenul de migratie a functionarilor care au acumulat experienta in gestionarea de proiecte pe fonduri de preaderare, dar si pentru cele de postaderare catre mediul privat s-a accentuat. Motivele sunt salariile foarte mici in comparatie cu castigurile pe care le pot obtine din scrierea de proiecte sau din gestionarea ca expert a proiectelor", explica Ana.
Surse din piata spun ca salariul unui functionar care lucreaza in departamentul de integrare al unei primarii si care gestioneaza fonduri europene de milioane de euro era in noiembrie anul trecut, cu tot cu sporuri, de circa 1.200 - 1.500 de lei (280 - 350 de euro), in timp ce un director al unei agentii de dezvoltare regionala (ADR) care are pe mana sute de milioane de euro de la UE primea 2.000 de lei (476 de euro) cu toate sporurile.
In mediul privat, un manager de proiect care are in grija implementarea proiectelor europene in cadrul POS DRU poate sa castige pana la 70 de euro pe ora, ceea ce inseamna ca daca are prevazute pentru implementarea proiectului 4 ore pe zi, intr-o luna va avea castiguri lunare de 5.600 de euro.
Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura