Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Peste 80% din asigurarile agricole din Romania sunt incheiate de companiile agricole
Peste 80% din asigurarile agricole din Romania sunt incheiate de companiile de profil, restul fiind micii agricultori din randul populatiei, a declarat pentru NewsIn directorul directiei de asigurari agricole din EuroIns Romania, Anghel Burghila
"Multi agricultori persoane fizice nu isi asigura culturile din lipsa de resurse financiare, unii neavand suficiente resurse nici macar pentru reluarea procesului de productie" a mentionat Anghel Burghila.
El a adaugat ca, in acest an agricol (2008/2009), nu se subventioneaza primele de asigurare decat in cazul asigurarii recoltei viilor pentru struguri de vin, subventia fiind de 50% sau de 80% din prima de asigurare, in functie de riscurile acoperite prin polita de asigurare facultativa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Aceste subventii sunt finantate din fondurile nerambursabile destinate politicilor agricole comune alocate de Comunitatea Europeana.
Burghila estimeaza ca, in anul fiscal 2008, a fost asigurata circa 25-30% din suprafata agricola cultivata (circa 7 milioane hectare), in conditiile in care suprafata cultivata reprezinta circa 60% din suprafata arabila de 9,4 milioane hectare.
Concurenta neloiala reduce primele la asigurarile agricole si creste daunalitatea
"Primele platite de agricultori pentru asigurarea culturilor agricole au ajuns, din cauza concurentei neloiale, chiar sub 1% din suma asigurata in unele cazuri, fata de o cotatie normala de 3-4,5% la culturile de camp si de 6-8% la rodul plantatiilor de vii si pomi, ceea ce aduce pierderi insemnate asiguratorilor si determina nesiguranta despagubirii asiguratilor", a mai spus directorul directiei de asigurari agricole al EuroIns Romania.
El a adaugat ca acest fenomen a luat amploare, atat din cauza puterii financiare reduse a producatorilor agricoli, cat si a educatiei in asigurari si a dorintei societatilor de asigurare de a castiga cota de piata.
Societatile de asigurari nu ar putea supravietui cu un portofoliu exclusiv de asigurari agricole, dat fiind ca pe acest segment daunalitatea este de 100% sau mai mare, astfel ca pierderile inregistrate din produsele de asigurari agricole sunt acoperite de regula de celelalte linii de afaceri neagricole, a mai spus Burghila.
El a precizat ca, din acest motiv, acest segment de asigurari reprezinta mai putin de 1% din totalul portofoliului de asigurari al companiilor de profil, singura exceptie fiind inregistrata de FATA Asigurari.
"Dupa prognoza Autoritatii Nationale de Meteorologie, agricultura va 'beneficia' de o vara cu seceta, dar si cu ploi insotite de grindina, ceea ce ne face sa credem ca rata daunei este in crestere, in conditiile in care asiguratorii s-au confruntat deja cu ingheturi tarzii de primavara si cu primele ploi insotite de grindina", a completat reprezentantul EuroIns Romania.
In acest an, suprafata cultivata ar putea fi mai mica decat in 2008
Burghila a precizat ca in anul agricol 2008/2009 ar putea fi cultivata o suprafata mai mica decat in 2007/2008, in conditiile in care producatorii agricoli nu au avut suficiente resurse financiare si nici nu au primit la timp sprijinul financiar pe suprafata.
Potrivit Legii 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, populatia sau firmele beneficiaza de despagubiri de la stat daca au fost afectate de riscuri catastrofale, se afla in zonele calamitate, declarate ca atare prin hotarare de guvern, sau au culturile, plantatiile, animalele, pasarile, familiile de albine sau pestii asigurate prin societati de asigurare.
Riscurile catastrofale pentru care se acorda despagubiri de la buget sunt seceta excesiva, inundatiile din revarsari de rauri si ruperi de baraje, ploile abundente si de durata, temperaturile excesiv de scazute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor, stratul gros de zapada care produce pagube in sectorul vegetal si animal, topirea brusca a zapezilor care provoaca inundatii, revarsari de rauri si baltiri, uraganul, precum si alte dezastre si catastrofe produse pe areale extinse.
Pentru a primi despagubire de la stat, pentru riscurile acoperite de Legea nr.381/2002, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, trebuie sa aiba o asigurare facultativa, pentru celelte riscuri, care nu sunt prevazute in lege si anume pentru grindina, ingheturi tarzii de primavara si timpurii de toamna, ploi torentiale, incendiu din descarcari electrice naturale, surpari/prabusiri si alunecari de terenuri cultivate.
Legea nr.381/2002 are aplicabilitate pana la sfarsitul acestui an, deci si pentru anul agricol 2008/2009.
"In cazul in care pagubitul nu are o asigurare facultativa, el poate primi cel mult un ajutor de la stat, dar in niciun caz despagubire in conformitate cu prevederile Legii nr.381/2002", a explicat Burghila.
Specialistii pietei de asigurari agricole sustin ca, in Romania, seceta este instalata de aproximativ zece ani si continua sa se accentueze, iar reasiguratorii nu vor sa preia astfel de riscuri.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura