Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pomicultura: avantajele obtinute de catre proprietarii de livezi prin favorizarea inmultirii liliecilor


Doamna Kathrin Bögelsack, cercetator in domeniul protectiei animalelor la Centrul de Livezi "MainAppelHaus Lohrberg" din Germania a acordat un interviu in Romania Libera, cu referire la avantajele obtinute de catre proprietarii de livezi prin favorizarea inmultirii liliecilor. Ea a vorbit despre importanta livezilor si a pomiculturii, precum si a legaturii dintre om si natura.
R.: Ca specialista in domeniul cercetarii speciilor de lilieci si a legaturii lor cu natura, de ce liliecii si ce reprezinta ei?
K.B.: Mi-ati pus o intrebare dificila. Liliacul este un mamifer insectivor, o specie protejata in Europa (in Uniunea Europeana avem directive stricte de protectie a animalelor). Acesta se hraneste cu insecte, iar in livezi exista foarte multe insecte care mananca mere – deci sunt insecte daunatoare. Noi incercam sa le explicam proprietarilor de livezi ca, daca ar exista mai multi lilieci, am avea o solutie naturala pentru a diminua numarul de insecte daunatoare. Liliecii ar consuma zilnic insecte peste masa lor corporala si astfel am evita o crestere alarmanta a acestor insecte daunatoare. Un alt motiv este ca liliecii sunt animale grozave, chiar interesante, placute omului. Ne dorim o diversitate a speciilor, pentru ca astfel sa traim toti in armonie in aceasta lume: liliecii, merele si oamenii care mananca merele.

In cercetarea noastra ii invatam pe oameni sa sustina protejarea liliecilor. De pilda, cand pomii sunt taiati si aranjati, totul sa se faca in asa fel incat scorburile sa fie lasate pentru lilieci. Este un fel de "tratament" ecologic al livezilor. Multe dintre livezi au fost distruse cu insecticide, iar noi, acum, ne straduim ca livezile, pomicultura sa existe spre binele omului. Avem module de formare pentru elevi, de informare in domeniul intretinerii gradinilor si livezilor. Omul, prin chimizare, prin erbicide, prin pesticide, a produs distrugeri naturii. Noi intelegem sa refacem echilibrul om-natura. Cred in succesul actiunii privind protejarea liliecilor prin metode naturale, lasand astfel animalele sa rezolve problemele ecologice.

R.: Credeti ca populatiile de lilieci pot fi controlate si prin dusmanii lor?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

K.B.: Noi facem deosebirea dintre dusmanii naturali si cei nenaturali ai liliecilor. Exista unele bufnite indeajuns de rapide si de mari, care mananca lilieci. si unele pasari rapitoare de zi ataca liliecii, cand acestia zboara seara devreme. Uneori jderii intra in scorburile copacilor sau in podurile caselor si mananca lilieci. Totusi, cel mai mare dusman al acestora ramane omul, pentru ca le ia spatiul de supravietiure. Sa decimam bufnitele pentru a proteja liliecii este asadar o solutie proasta! Am vazut, de exemplu, un documentar din Bulgaria, unde cercetatorii au filmat pitigoi care scoteau cu ciocul din scorburi lilieci aflati in hibernare si mancandu-i. Aceasta se explica prin faptul ca iarna este frig si nu mai exista insecte mici cu care pitigoii (putin mai mari decat liliecii) sa se hraneasca. Populatia liliecilor nu este afectata de acest lucru. Prin urmare, inamicii naturali pot fi neglijati.

Citeste mai mult in Romania Libera
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016