Exclusiv
Publicat in: Stiri
Doamna Kathrin Bögelsack, cercetator in domeniul protectiei animalelor la Centrul de Livezi "MainAppelHaus Lohrberg" din Germania a acordat un interviu in Romania Libera, cu referire la avantajele obtinute de catre proprietarii de livezi prin favorizarea inmultirii liliecilor. Ea a vorbit despre importanta livezilor si a pomiculturii, precum si a legaturii dintre om si natura.
R.: Ca specialista in domeniul cercetarii speciilor de lilieci si a legaturii lor cu natura, de ce liliecii si ce reprezinta ei?
K.B.: Mi-ati pus o intrebare dificila. Liliacul este un mamifer insectivor, o specie protejata in Europa (in Uniunea Europeana avem directive stricte de protectie a animalelor). Acesta se hraneste cu insecte, iar in livezi exista foarte multe insecte care mananca mere – deci sunt insecte daunatoare. Noi incercam sa le explicam proprietarilor de livezi ca, daca ar exista mai multi lilieci, am avea o solutie naturala pentru a diminua numarul de insecte daunatoare. Liliecii ar consuma zilnic insecte peste masa lor corporala si astfel am evita o crestere alarmanta a acestor insecte daunatoare. Un alt motiv este ca liliecii sunt animale grozave, chiar interesante, placute omului. Ne dorim o diversitate a speciilor, pentru ca astfel sa traim toti in armonie in aceasta lume: liliecii, merele si oamenii care mananca merele.

In cercetarea noastra ii invatam pe oameni sa sustina protejarea liliecilor. De pilda, cand pomii sunt taiati si aranjati, totul sa se faca in asa fel incat scorburile sa fie lasate pentru lilieci. Este un fel de "tratament" ecologic al livezilor. Multe dintre livezi au fost distruse cu insecticide, iar noi, acum, ne straduim ca livezile, pomicultura sa existe spre binele omului. Avem module de formare pentru elevi, de informare in domeniul intretinerii gradinilor si livezilor. Omul, prin chimizare, prin erbicide, prin pesticide, a produs distrugeri naturii. Noi intelegem sa refacem echilibrul om-natura. Cred in succesul actiunii privind protejarea liliecilor prin metode naturale, lasand astfel animalele sa rezolve problemele ecologice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


R.: Credeti ca populatiile de lilieci pot fi controlate si prin dusmanii lor?
K.B.: Noi facem deosebirea dintre dusmanii naturali si cei nenaturali ai liliecilor. Exista unele bufnite indeajuns de rapide si de mari, care mananca lilieci. si unele pasari rapitoare de zi ataca liliecii, cand acestia zboara seara devreme. Uneori jderii intra in scorburile copacilor sau in podurile caselor si mananca lilieci. Totusi, cel mai mare dusman al acestora ramane omul, pentru ca le ia spatiul de supravietiure. Sa decimam bufnitele pentru a proteja liliecii este asadar o solutie proasta! Am vazut, de exemplu, un documentar din Bulgaria, unde cercetatorii au filmat pitigoi care scoteau cu ciocul din scorburi lilieci aflati in hibernare si mancandu-i. Aceasta se explica prin faptul ca iarna este frig si nu mai exista insecte mici cu care pitigoii (putin mai mari decat liliecii) sa se hraneasca. Populatia liliecilor nu este afectata de acest lucru. Prin urmare, inamicii naturali pot fi neglijati.

Citeste mai mult in Romania Libera

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016