Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

POMICULTURA: Livada de piersici din mijlocul deşertului românesc


Deşertificarea din sudul ţării este văzută ca un mare minus, atât de specialiştii din România, cât şi de cei din Europa. Ea poate fi întoarsă însă în favoarea noastră.

Ne-am obişnuit să plângem că odată cu marile călduri vine şi deşertificarea zonei de sud a ţării, care este şi cea mai productivă din punct de vedere agricol. Deşi majoritatea cercetătorilor spun că această zonă „va muri” în câtiva ani, anumiţi ingineri demonstrează contrariul prin fermele pe care le-au înfiinţat de-a lungul timpului. Un astfel de exemplu este FermProd, o fermă din Scărlăteşti, judeţul Brăila, care pe cel mai arid teren din zonă a reuşit crearea unui paradis agricol.

Pe o suprafaţă de peste 1.600 de hectare, inginerul Constantin Aurel experimentează anumite culturi, dar şi produce de la grâu şi porumb până la o varietate de piersici şi nectarine.

Povestea naşterii acestei ferme a început încă din perioada comunistă. „Pentru că la Însurăţei (comună la 20 de km de Scărlăteşti) am început să fac o treabă hotărâtă, am fost judecat în public, iar comuniştii m-au trimis în această zonă, care era cea mai degradată din judeţ. M-au deportat aici cu precizarea că, dacă stau aici trei ani bine, dacă nu «mă condamnă la zi şi mă bagă la întuneric». Am ajuns aici fără casă, fără masă şi m-au pus să înfiinţez o societate. M-au pus director peste ea, eu neavând nici măcar un băţ să o fac”, spune inginerul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ferma din nisipul brăilean

Într-o curte mai mică de un hectar este sediul fermei. Printre plante
aduse din toate colţurile lumii, pentru a le testa, se plimbă câţiva păuni. Într-o altă parte a curţii, un cal de curse american este îngrijit de doi angajaţi.

Tot sediul este înconjurat de o livadă de piersici din diferite soiuri, atât româneşti, cât şi străine. Pe lângă acestea stau câţiva lămâi, unii crescuţi pentru coajă, alţii pentru zeamă, după cum ne spune inginerul. „Am 1.600 de hectare, din care 300 de hectare rapiţă, 400 cu grâu, floarea-soarelui 600 şi porumb 100 ha şi alte câteva culturi. Pe lângă acestea, livezile au câteva zeci de hectare. Mai am şi-n alte părţi. Am avut la început 3.500 de hectare, dar anumite persoane cu interese dubioase mi-au oprit şi canalele de irigare şi mi-au tăiat perdelele de protecţie. Acest teren îl ţin în picioare cu patru oameni”, se laudă inginerul.

La nici o sută de metri depărtare este şi livada de nectarine, înfiinţată peste un fost CAP. „Când am ajuns aici nu era decât nisip bătut de vânt şi nişte vii tocmai înfiinţate, dar neîngrijite. Pentru că atunci când veneau controalele de la centru, inginerii oboseau de drum lung şi trebuiau să mănânce şi să se culce, iar apoi umflau producţia din hârtii. Tot aceştia sunt şi cei care au stricat totul după Revoluţie”, ne declară Constantin Aurel.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii1 comentarii





Vlasceanu Geta 2009-05-05 15:00:58

Buna ziua,

din spusele tatalui meu Condruz Nastase din loc.Ionesti pt.domnul Constantin Aurel numai cuvinte de lauda, un om gospodar si de omenie, cum se spune "omul sfinteste locul"a se vedea ferma dumnealui. Felicitari

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

O tulpina care se intinde orizontal pe suprafata solului. ...

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016