Exclusiv
Publicat in: Stiri
Deşertificarea din sudul ţării este văzută ca un mare minus, atât de specialiştii din România, cât şi de cei din Europa. Ea poate fi întoarsă însă în favoarea noastră.

Ne-am obişnuit să plângem că odată cu marile călduri vine şi deşertificarea zonei de sud a ţării, care este şi cea mai productivă din punct de vedere agricol. Deşi majoritatea cercetătorilor spun că această zonă „va muri” în câtiva ani, anumiţi ingineri demonstrează contrariul prin fermele pe care le-au înfiinţat de-a lungul timpului. Un astfel de exemplu este FermProd, o fermă din Scărlăteşti, judeţul Brăila, care pe cel mai arid teren din zonă a reuşit crearea unui paradis agricol.

Pe o suprafaţă de peste 1.600 de hectare, inginerul Constantin Aurel experimentează anumite culturi, dar şi produce de la grâu şi porumb până la o varietate de piersici şi nectarine.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Povestea naşterii acestei ferme a început încă din perioada comunistă. „Pentru că la Însurăţei (comună la 20 de km de Scărlăteşti) am început să fac o treabă hotărâtă, am fost judecat în public, iar comuniştii m-au trimis în această zonă, care era cea mai degradată din judeţ. M-au deportat aici cu precizarea că, dacă stau aici trei ani bine, dacă nu «mă condamnă la zi şi mă bagă la întuneric». Am ajuns aici fără casă, fără masă şi m-au pus să înfiinţez o societate. M-au pus director peste ea, eu neavând nici măcar un băţ să o fac”, spune inginerul.

Ferma din nisipul brăilean

Într-o curte mai mică de un hectar este sediul fermei. Printre plante
aduse din toate colţurile lumii, pentru a le testa, se plimbă câţiva păuni. Într-o altă parte a curţii, un cal de curse american este îngrijit de doi angajaţi.

Tot sediul este înconjurat de o livadă de piersici din diferite soiuri, atât româneşti, cât şi străine. Pe lângă acestea stau câţiva lămâi, unii crescuţi pentru coajă, alţii pentru zeamă, după cum ne spune inginerul. „Am 1.600 de hectare, din care 300 de hectare rapiţă, 400 cu grâu, floarea-soarelui 600 şi porumb 100 ha şi alte câteva culturi. Pe lângă acestea, livezile au câteva zeci de hectare. Mai am şi-n alte părţi. Am avut la început 3.500 de hectare, dar anumite persoane cu interese dubioase mi-au oprit şi canalele de irigare şi mi-au tăiat perdelele de protecţie. Acest teren îl ţin în picioare cu patru oameni”, se laudă inginerul.

La nici o sută de metri depărtare este şi livada de nectarine, înfiinţată peste un fost CAP. „Când am ajuns aici nu era decât nisip bătut de vânt şi nişte vii tocmai înfiinţate, dar neîngrijite. Pentru că atunci când veneau controalele de la centru, inginerii oboseau de drum lung şi trebuiau să mănânce şi să se culce, iar apoi umflau producţia din hârtii. Tot aceştia sunt şi cei care au stricat totul după Revoluţie”, ne declară Constantin Aurel.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton