Exclusiv
Publicat in: Stiri
Un studiu publicat de catre Guvernul Austriei si citat de GreenPeace sustine ca organismele modificate genetic pot genera probleme de sanatate. Studiul arata ca fertilitatea soarecilor de laborator hraniti cu porumb modificat genetic a fost serios afectata, acestia putand procrea doar intr-o mica masura, comparativ cu cei hraniti cu mancare naturala.


Unul dintre puţinele studii efectuate pe termen lung pe tema organismelor modificate genetic, indică faptul că fertilitatea şoarecilor de laborator hrăniţi cu porumb modificat genetic a fost serios afectată, aceştia putând procrea doar într-o mică măsură, comparativ cu cei hrăniţi cu mâncare naturală. Având în vedere ameninţarea care există la adresa sănătăţii şi capacităţii de reproducere a populaţiei, Greenpeace solicită retragerea de pe piaţă a alimentelor şi recoltelor modificate genetic, la nivel mondial.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Studiul, sponsorizat de către Ministerul Austriac al Agriculturii şi Sănătăţii, a fost prezentat astăzi în cadrul unui seminar ştiinţific ce a avut loc în Viena, Austria. Prof. Dr. Jürgen Zentek, Profesor al Universităţii de Medicină Veterinară din Viena şi coordonatorul studiului, a subliniat rezultatele acestuia: cobaii hrăniţi cu porumb modificat genetic au avut mai puţini urmaşi la nivelul celei de-a treia şi a patra generaţii şi aceste diferenţe sunt semnificative din punct de vedere statistic. Şoarecii de laborator hrăniţi cu mâncare ce nu conţinea organisme modificate genetic s-au reprodus mult mai eficient. Acest efect poate fi atribuit diferenţelor surselor de hrană.

“Se pare că alimentele modificate genetic acţionează ca un agent de control la nivelul natalităţii, generând infertilitate – dacă acesta nu este un motiv suficient de a pune capăt o dată pentru totdeauna industriei biotehnologiei, nu ştiu ce alt dezastru mai aşteptăm”, a declarat Dr. Jan van Aken, expert în organisme modificate genetic al Greenpeace International. “Jucând la ruleta genetică cu alimentele, este ca şi cum am juca la ruleta rusească cu consumatorii şi sănătatea publică”.

Oamenii de ştiinţă austrieci au efectuat mai multe teste pe termen lung cu şoareci de laborator, pe parcursul a 20 de săptămâni. Unul dintre studii a fost “Evaluarea reproducerii prin hrănirea continuă (RACB)”, în cadrul căruia, aceeaşi generaţie de părinţi dădea naştere la câţiva urmaşi. Părinţii au fost hrăniţi fie cu hrană ce conţinea în proporţie de 33% diferite tipuri de porumb modificat genetic (NK 603 x MON 810), fie cu porumb care nu a fost modificat genetic. În cazul şoarecilor de laborator cărora li s-a administrat hrană modificată genetic s-a o scădere a numărului puilor şi greutăţii lor, la nivelul celei de a treia şi a patra generaţii, comparativ cu grupul de referinţă. Această scădere este semnificativă din punct de vedere statistic.

Tipul de porumb modificat genetic folosit în acest studiu - proprietate Monsanto - este rezistent la anumite ierbicide şi dăunători. Acesta a fost aprobat spre cultivare şi folosire în alimentaţie în diferite ţări, incluzând: SUA, Argentina, Japonia, Filipine şi Africa de Sud. În Mexic şi în Uniunea Europeană (1) este aprobat pentru alimente şi pentru hrana animalelor.

“Acest studiu este încă un exemplu că siguranţa alimentelor şi a hranei provenite din recolte modificate genetic nu poate fi garantată. Aceste rezultate ale studiului au fost total neaşteptate şi mulţi considerau că această variantă de porumb modificat genetic este la fel de sigură ca celelalte tipuri, nemodificate – o eroare devastatoare”, a declarat Dr. van Aken.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania voteaza impotriva aprobarii culturilor cu porumb modificat genetic
Romania voteaza impotriva aprobarii culturilor cu porumb modificat genetic
19 state s-au opus aprobarii porumbului rezistent la insectele daunatoare, cunoscut drept Pioneer...
CE autorizează comercializarea a şase soiuri de porumb modificat genetic
Comisia Europeană a autorizat miercuri comercializarea a şase soiuri de porumb modificat genetic,...
Porumb modificat genetic, monitorizat de specialisti
Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) din Tulcea monitorizeaza un lot de cinci...
Cultivam de doua ori mai putin porumb modificat genetic
Culturile de plante modificate genetic (OMG) din Uniunea Europeana au scazut semnificativ in 2009,...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton