Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preţul grâului provoacă isterie în lume


Sunt tot mai intense speculaţiile potrivit cărora în lunile următoare ne-am putea confruntă cu o "relativă penurie de cereale la nivel mondial". Presiunile - în luna iulie - asupra preţului la grâu au determinat cea mai înaltă creştere lunară înregistrată vreodată pe piaţă din Chicago din 1973 până în prezent. Preţul grâului cu livrare în decembrie a crescut ieri la Chicago până la 7,7 dolari pentru un bushel (obroc), cel mai ridicat nivel din septembrie 2008 şi până acum şi cu peste 80% mai mare ca minimul anului, consemnat pe 9 iunie.
"Preţul grâului şi-ar putea continuă creşterea până la sfârşitul lui august", a declarat pentru Bloomberg, Chris Yoo manager în cadrul Samsung Futures Inc. Probabil că va avea loc o reorientare spre orez, urcând şi preţul acestui produs a adăugat Yoo.
Cele mai alarmante sunt prognozele privind producţia de cereale din Rusia, victimă a celei mai grave secete din ultimii 50 de ani. Moscova a recunoscut marţi, în mod oficial, că recolta sa de cereale din acest an agricol oscilează între 70 şi 75 milioane de tone, faţă de 97 milioane tone în 2009. Dat fiind că la ora actuală preţurile la cereale, îndeosebi la grâu, pe pieţele lumii sunt la cel mai înalt nivel înregistrat din septembrie 2008, specialiştii occidentali se tem de o reeditare a crizei alimentare de acum doi ani, când lipsa alimentelor şi creşterea vertiginoasă a preţurilor la făina de cereale au provocat revolte în ţări importatoare ale Asiei şi Africii unde, aşa cum se ştie, 60 până la 90 la sută din bugetul familiilor merge la procurarea de alimente.
Există totuşi o speranţa: stocurile mondiale de cereale sunt evaluate în prezent la 370 milioane de tone, printre cele mai ridicate înregistrate vreodată. În plus, recolta din SUA va fi, se pare, îndeajuns de importantă pentru a influenţa preţul grâului. "Ar trebui ca doi ani la rând să avem recolte proaste pentru că scenariul din 2008 să se repete", declara încrezător Abdolreza Abbassian, secretarul grupului de cooperare interguvernamentală în domeniul cerealelor de pe lângă FAO.

Nu trebuie, însă, să intrăm în panică

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Există elemente ce-i determină pe analiştii în domeniu să cheme la "calm şi vigilenţă". Un raport al Consiliului Internaţional al Cerealelor (CIC), dat publicităţii acum câteva zile, prevede o stagnare în exerciţiul 2010/2011 a cererii de grâu, ca urmare a diminuării cantităţilor utilizate la hrană animalelor. De asemenea, Moscova a dezminţit ieri zvonurile referitoare la o posibilă limitare a exporturilor sale de cereale în favoarea pieţei interne. "Pieţele de desfacere pot fi uşor pierdute, dar greu a le regâştiga", declară în context ministrul adjunct al Agriculturii, Alexandr Beliaev. Analiştii occidentali apreciază situaţia la celelalte materii prime agricole ca "satisfăcătoare". Producţia mondială de porumb, prognozează CIC, se anunţa considerabil de mare, aproape fără precedent în ultimii ani. Cea de soia nu va fi cu mult mai mică faţă de recordul de anul trecut. S-ar putea crede că nu este cazul să intrăm în panică, spun specialiştii CIC, dar "se impune vigilenţă". De ce? Să amintim doar revizuirea - în scădere drastică - a raportului CIC privitor la producţia de grâu, principala cereală mondială înaintea porumbului şi a orezului. Ea se anunţa a fi de 651 milioane tone, faţă de 664 milioane tone prognozate în iunie a.c. Scăderea producţiei mondiale de grâu nu este cauzată doar de catastrofa din Rusia, ci şi de ploile excesive din alte zone ale Europei şi ale planetei.

Recolte mediocre de cereale sunt aşteptate şi în Europa de Nord, Ucraina (cunoscută ca mare exportatoare de grâu), Kazahstan sau India. Producţia de grâu va fi serios diminuată şi în Canada, din cauza ploilor, sau China, afectată de inundaţii fără precedent în ultimele decenii. În ceea ce priveşte producţia mondială de orez, analiştii prevăd o diminuare de 5 - 7 la sută, cea mai mare pierdere fiind înregistrată în China, cunoscută că furnizoare a unei treimi din producţia mondială. Efectul pe piaţa din Chicago a fost imediat: în ultima luna, preţul la orez a crescut cu 15 la sută şi sunt perspective ca el să crească şi mai mult lunile următoare.

România nu trebuie încă să se alarmeze

Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) producţiile de grâu de anul acesta din România sunt afectate atât cantitativ cât şi calitativ.

''Campania de recoltare de anul acesta încă nu s-a terminat, procesul fiind îngreunat de ploile abundente din ultima lună. Producţiile vor fi afectate atât cantitativ cât şi calitativ. Grâu de panificaţie va fi probabil mult mai puţin, dar România încă nu este în poziţia de a nu avea grâu pentru consumul propriu până la recolta următoare. Cantitatea de grâu este suficientă, în schimb calitatea are de suferit, iar în unele zone ale ţării calitatea grâului a fost afectată şi în proporţie de 30-40%'', a declarat pentru Curierul Naţional, Costel Olteanu, preşedintele UNPCPR.

Mai mult, acesta ne-a menţionat că în situaţia în care România va trebui să importe grâu, o va face la preţurile existente pe piaţă, chiar dacă acestea au atins cote record pe bursele mondiale de mărfuri. ''Dacă vom importa, o vom face din cauza calităţii grâului şi nu a cantităţii, şi o vom face la preţurile de pe piaţă, mari sau mici. În plus, noi nu vom folosi grâul importat în totalitate pentru fabricaţia pâinii, ci acesta va fi un adaos la grâul nostru, puţin mai prost la calitate. Deci cantitatea importată, în cazul în care va fi nevoie, nu va fi foarte mare'', a subliniat Olteanu, care a adăugat că preţul pâinii ar putea creşte în toamnă, cu 8-10%, pe fondul majorării TVA, a preţului de achiziţie a grâului, dar şi pe fondul calităţii grâului.


Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016