Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primarii de comune s-au plans premierului ca nu pot folosi garantiile guvernamentale pentru fonduri europene


Reprezentantii administratiilor locale comunale i s-au plans, marti, premierului Emil Boc de faptul ca nu pot utiliza garantiile de stat pentru cofinantarea proiectelor europene.
In cadrul unei sedinte privind descentralizarea, organizata la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), prim-vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Mariana Gaju, i-a spus premierului ca administratia locala din mediul rural nu poate folosi garantiile de stat pentru a se imprumuta la banci, pentru ca nu au venituri proprii suficiente.

"Nu avem veniturile proprii care sa ne asigure posibilitatea accesarii de credite la nivelul unui proiect", a spus Gaju.

De asemenea, ea s-a plans de imposibilitatea de a plati taxa pe valoare adaugata la lucrarile prin proiecte europene.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Este vorba si despre proiectele europene, pe care noi nu putem sa le realizam, pentru ca nu avem sumele alocate pentru TVA. Ne trebuie aceasta sustinere financiara pentru TVA-ul pe care avem obligatia sa il achitam si abia la finalizarea lucrarii solicitam restituirea TVA-ului, pentru care se asteapta trei - patru luni. Asociatia comunelor a solicitat excluderea TVA-ului pentru proiectele europene, pentru a nu bloca aceste sume atat de urgent de folosit", a adaugat Gaju.

Premierul a dat asigurari ca Ministerul Finantelor Publice negociaza cu Comisia Europeana o posibilitate de excludere a TVA-ului pe proiecte europene.

"Aveti dreptate aici, stim problema TVA-ului. Noi incercam sa o rezolvam pe doua paliere. Primul este atunci cand am majorat prefinantarea, de la 15 la suta la 30 la suta, ne-am gandit sa va dam resurse financiare suplimentare pentru a putea sa achitati partea care tine de TVA. Domnul ministru (Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor - n.r.) mi-a confirmat ca in Europa nu se poate exclude partea aceasta de TVA, dar suntem intr-un proces de negociere cu partenerii europeni, si Ministerul Finantelor este intr-o faza avansata, sa vedem cum putem asambla aceasta problema, pentru a va sprijini in continuare pe componenta", a explicat Boc.

La randul sau, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat ca institutia pe care o conduce si MFP au transmis deja Fondului Monetar International un proiect de lege privind eficientizarea cheltuielilor in administratia publica.

"Impreuna cu Ministerul Finantelor, am trimis, acum sase saptamani, un proiect de lege la FMI privind reglementarea si eficientizarea cheltuielilor in administratia locala", a precizat Blaga.

Totodata, Gaju a reclamat si faptul ca 200 de comune sunt pe cale sa intre in insolventa, pentru ca nu pot sa-si achite datoriile catre furnizorii de diverse servicii.

In replica, Emil Boc le-a reprosat primarilor de comune ca au angajat cheltuieli mai mari decat bugetele locale.

"De ce ati cheltuit mai mult decat ati avut in buzunar, pentru ca dupa aceea puneti pe seama Guvernului ca va blocheaza primaria. Fratilor, ca sa impartim responsabilitatea corect, ati primit 100 de lei, sa spunem, dar ati cheltuit de 200 de lei. Nici Guvernul n-are resurse nelimitate si, de aceea, v-as ruga sa abordati cu echilibru aceasta situatie", i-a spus prim-ministrul reprezentantei primarilor de comune.

O alta problema ridicata de autoritatile locale se refera la normativele de cheltuieli impuse de Guvern, care nu permit primariilor de comune sa ofere salarii mai mari angajatilor lor, motiv pentru care administratia locala duce lipsa de personal calificat.

"Din pacate, nu s-au luat in calcul stabilirea unor salarii si (...) pierdem oamenii pe care ii avem in administratia locala, pentru ca nu reusim sa acordam decat salariile cele mai mici din sistemul bugetar", a spus Gaju.

Ministerul Administratiei si Internelor a gazduit, marti, reuniunea Comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare, la care a participat o parte dintre ministri, reprezentanti ai autoritatilor locale si parlamentari.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016