Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Primii patru fermieri ai ţării primesc subvenţii de 20 de milioane de euro de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României
Culiţă Tărâţă, Ioan Niculae, Adrian Porumboiu şi Jihad El-Khalil sunt campionii subvenţiilor agricole pe anul acesta. Împreună, cei patru latifundiari primesc de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat în jur de 20 de milioane de euro. Subvenţiile se dau pentru fiecare hectar de teren exploatat, indiferent dacă cel în cauză este proprietar sau arendaş. Suma primită anul acesta pentru fiecare hectar lucrat este de 107,46 euro. În cursul anului 2009 sunt acordaţi banii aferenţi anului 2008, întrucât autorităţile române nu au fost în stare să finalizeze procedurile la timp.
Background: cine sunt primii cinci agricultori din Romania
Topul fermierilor este condus de departe de Culiţă Tărâţă, care exploatează Insula Mare a Brăilei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Astfel, firma deputatului social democrat, TCE 3 Brazi, lucrează în Insulă peste 55.000 de hectare de teren. Acestei suprafeţe i se adaugă alte 15.000 hectare deţinute de Culiţă Tărâţă în judeţul Vaslui. În acest fel, pentru cele peste 70.000 hectare exploatate, Tărâţă va primi anul acesta 7,5 milioane de euro. „Am de primit o sumă importantă, dar este nesemnificativă în raport cu ce primesc fermierii vest-europeni. Dacă la noi se dau 107 euro pe hectar, la ei ajunge subvenţia la 350-375 euro pentru un hectar de teren. În plus, nouă ne sunt acordate subvenţiile cu mare întârziere, banii pe anul trecut urmând a ajunge la noi în a doua jumătate a acestui an. Este greu de crezut că până în mai APIA va putea distribui subvenţiile, mai ales că toată conducerea Agenţiei a fost demisă. Din această cauză fermierii români ies în pierdere în competiţia cu cei europeni”, a spus Culiţă Tărâţă.
Cel de-al doilea în clasamentul latifundiarilor care primesc cele mai mari subvenţii este Ioan Niculae. Prin firma Interagro, Niculae exploatează peste 20.000 de hectare, iar prin Intercereal Movila, peste 11.000 hectare. La aceste suprafeţe se mai adaugă şi altele, controlate prin firme mai mici. În total, Niculae are în exploatare în jur de 50.000 de hectare din sudul ţării. Pentru terenul exploatat, Niculae va primi anul acesta în jur de 5,35 milioane de euro de la UE şi statul român.
Adrian Porumboiu este şi el unul dintre latifundiarii ţării, cu cele 40.000 de hectare deţinute. Prin firma Comcereal, Porumboiu are aproape 28.000 de hectare, iar prin Agrocomplex Bârlad, alte peste 10.000 hectare. În total, pentru tot terenul lucrat, Porumboiu are dreptul la 4,3 milioane de euro. „Suma acordată este un pic mai mare, dar diferenţa o pierdem din cauza autorităţilor care nu au dat subvenţia la timp şi leul s-a depreciat, aşa că în final nu am câştigat nimic. Am ceva bani de primit, dar sunt deja cheltuiţi. Acum aştept să îi recuperez. Ar trebui ca statul să acorde fermierilor dobânzi pentru că nu plăteşte la timp, aşa cum se întâmplă când noi întârziem la plată. O dobândă de 36% ar trebui achitată şi de stat, deşi se pare că nimic nu motivează autorităţile să se mişte mai repede. S-a ajuns ca UE să penalizeze România pentru că nu dă banii puşi gratis la dispoziţia statului”, a spus Porumboiu.
Cel de-al patrulea important fermier din România este un libanez, Jihad El-Khalil Jihad, care prin firmele Maria Trading şi Agro Chirnogi deţine în Lunca Dunării peste 20.000 de hectare. Pentru acest teren, libanezul primeşte anul acesta subvenţii de 2,15 milioane de euro.
Citeste mai mult in Cotidianul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura