Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii agricoli se plang de forta de munca imbatranita

producatorii-agricoli-se-plang-de-forta-de-munca-imbatranita

Producatorii agricoli din Romania spun ca forta de munca este prea imbatranita si ca va disparea in cativa ani.


Producatorii agricoli reclama un ”deficit istoric” de forta de munca in domeniu, mai ales de muncitori calificati care sa manevreze utilaje, in vestul tarii estimandu-se ca doar 50 la suta din necesarul de oameni este acoperit, motiv pentru care unele societati comerciale nu se pot dezvolta sau angajeaza firme din Ungaria pentru a lucra terenurile.
 
Producatorii atrag atentia ca forta de munca din agricultura este imbatranita, depasind varsta pensionarii in cele mai multe cazuri, ei solicitand redeschiderea scolilor agricole in toate judetele, pentru a se asigura muncitori calificati in urmatorii ani.
 
Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat pentru News.ro ca in mometul de fata ”in Romania se inregistreaza un deficit istoric de forta de munca calificata, din cauza faptului ca nu mai exista scoli profesionale care sa pregateasca tineri”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

Oferta Speciala
valabila 48h
Baciu spune ca o problema mare o reprezinta faptul ca nu se gasesc oameni care sa opereze utilajele agricole,”ceea ce intarzie executarea lucrarilor la timpul optim, inregistrandu-se pierderi”.
 
”In Romania se lucreaza acum cu foarte multi oameni aflati la varsta pensionarii, dar care in cativa ani vor pleca, in timp ce tinerii nu vin din urma pentru ca nu sunt scoli care sa-i formeze. Este o criza serioasa, careia autoritatile nu-i acorda suficienta atentie. Avem o promisiune de la Ministerul Agriculturii ca se vor reactiva vreo 40 de licee agricole, dar absolventii vor veni abia peste cativa ani. Intre timp, multi producatori, mai ales din vestul tarii, nu se pot dezvolta pentru ca nu au oameni. Noi, agentii economici, putem oferi practica pentru scoli. Am discutat si cu dealerii de utilaje agricole si s-au oferit sa intre in programele de studii, sa asigure conditii optime de scolarizare, dar e nevoie ca statul sa deschisa scoli”, a spus Baciu.
 
Conform sursei citate, ”o alta problema este ca adminstratiile locale incurajeaza nemunca, prin acordarea cu nemiluita de ajutoare sociale”.
 
”Practic, statul ii determina pe oameni sa nu munceasca, platind aceste ajutoare, iar producatorii cauta forta de munca in afara tarii. Noi incercam sa aducem oameni din tari asiatice, din Indonezia, Pakistan sau Filipine. Exista cateva cazuri in Romania, ferme de animale care au angajat muncitori asiatici”, a adaugat presedintele LAPAR.
 
La randul sau, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO, Emil Dumitru, a declarat ca ”una dintre cauzele deficitului este inchiderea liceelor agricole”.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton