Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii agricoli: Seceta ar putea afecta pana la 80% din productia de cereale


Marii producatori agricoli din Romania au declarat pentru NewsIn ca seceta ar putea afecta pana la 80% din productia autohtona de cereale, fata de un an normal, iar cele mai afectate vor fi culturile de porumb si grau, estimand 1,5 tone de grau si 2,5 mil tone porumb.

"Productia de cereale este deja foarte afectata. La ora actuala, dupa datele statistice, doar 20-25% din suprafata agricola a Romaniei a primit ploaie, restul este intr-o criza totala. Daca in urmatoarea saptamana nu ploua, productiile sunt compromise 70-80% din aceasta suprafata", a declarat administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culita Tarata, citat de NewsIn.

Reprezentantii principalelor companii de pe piata cerealelor au declarat pentru NewsIn ca circa 50% din culturile insamantate in toamna, precum grau si orz vor fi afectate, iar pana la 80% din culturile de primavara, porumb si floarea soarelui, ar putea sa fie compromise.

Astfel, potrivit estimarilor facute de reprezentantii companiilor care desfasoara activitati in domeniul agricol, productia nationala de grau din 2009 se va situa in jurul a 2-2,5 milioane de tone, iar cea de porumb va fi de circa 1,5 milioane de tone in conditiile actualei prognoze meteorologice. In plus, culturile vor fi afectate, din cauza secetei, de daunatori si boli ale plantelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h



"Productia de grau va ajunge, in anul 2009, undeva la 2,5 milioane tone. In aceasta perioada, din cauza temperaturilor mari, daunatorii si bolile plantelor ataca de 20 de ori mai mult decat in mod normal, iar cheltuielile cu tratamentele fitosanitare sunt tot mai mari", a explicat Culita Tarata.

Presedintele companiei producatoare de cereale si plante tehnice, Interagro, Ioan Niculae, a declarat pentru NewsIn ca si calitatea graului va fi puternic afectata de seceta, mare parte din productie urmand sa fie folosita doar pentru furaje.

"Productia de grau obtinuta in acest an va fi de calitate foarte proasta, neputand fi utilizata decat intr-o mica masura pentru paine, in rest va fi furajera", a spus Niculae.

Potrivit lui Culita Tarata, productia mica de grau obtinuta anul acesta va afecta si circuitul agricol 2009-2010, putand fi cu greu asigurat necesarul pentru reluarea productiei din urmatoarea campanie agricola.

Presedintele Federatiei Agrostar, Niculae Stefan, a declarat pentru NewsIn ca rezervele nationale, in prezent, sunt de 300.000 de tone de grau, care vor fi suficiente pana la jumatatea lunii iulie, Romania fiind pusa in situatia de a importa grau in a doua parte a anului.

"Stocurile de grau, personal, cred ca nu depasesc 300.000 de tone, care vor fi epuizate la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie. Cred ca vom importa grau in a doua jumatate a anului", a spus Stefan.

Potrivit presedintelui Agrostar, necesarul national anual de grau este de circa trei milioane de tone, ce sunt destinate, in special, productiei de paine.

El a adaugat ca productia de porumb se va ridica in acest an la 1,5 milioane de tone, circa 80% din culturi urmand sa fie afectate de seceta, daca se mentine actuala prognoza meteorologica.

"La porumb, daca nu ploua in urmatoarele cateva zile, culturile sunt compromise aproape integral si nu vom avea porumb nici pentru furajarea animalelor. Cantitatea va fi mult sub necesarul Romaniei, putand fi asigurat doar 30%", a mentionat Culita Tarata.

Oficialii companiilor din sector mai spun ca lipsa fertilizarii are o contributie de 10% in compromiterea culturilor.

"Am anuntat ministerul si toate autoritatile implicate ca este necesara aceasta fertilizare, mai ales in conditiile in care este seceta si au promis ca vor obtine de la Bruxelles acordul pentru subventiile la ingrasaminte. Se pare ca nu au mai trimis nimic, iar fara acestea si in conditii de seceta, este imposibil sa obtii o productie mai mare", a spus Ioan Nicolae.

Reprezentantul Federatiei Agrostar a mai adaugat ca diminuarea productiei de cereale, va genera scumpiri ale tuturor produselor alimentare cu pana la 30%, incepand cu lunile septembrie-octombrie.

"Cred ca avand importuri si, aflandu-ne intr-o perioada de criza, in ceea ce priveste productia interna, vom avea si preturi mai mari la majoritatea produselor agroalimentare. Ne asteptam ca in lunile septembrie sau octombrie sa avem majorari de circa 30% la paine, produse de panificatie, lapte, legume si fructe", a mentionat Niculae Stefan.

Oficialii din sectorul agricol au spus ca singura solutie pentru a salva ciclul agricol 2009-2010 ar putea fi acordarea unor ajutoare de la stat pentru culturile calamitate, insa nu se arata optimisti privind capacitatea Guvernului de a sustine acest sector prin subventii importante.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, declara recent ca, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet, fiind posibil ca, in 2009, in Romania sa fie declarata starea de calamitate din cauza secetei. Acesta a adaugat ca seceta ce va afecta Romania in vara acestui an nu va duce la scumpirea produselor alimentare intrucat, in prezent, exista stocuri pentru materia prima, subliniind ca in 2009 nu va fi necesar importul de grau.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in 2008, productia nationala de porumb s-a ridicat la 7,837 milioane tone, iar cea de grau la 7,144 milioane tone. In 2007, an afectat, de asemenea, de seceta, productia de grau a fost de trei milioane de tone, iar cea de porumb de circa 3,9 milioane de tone.

Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a declarat miercuri ca suprafata agricola care poate fi irigata a fost extinsa cu 200.000 de hectare si va ajunge astfel la 763.000 de hectare, iar Guvernul cauta solutii privind furnizarea de energie ieftina pentru functionarea sistemelor de irigatii.

Sarbu a spus ca, in prezent, se afla in stare de functionare instalatii de irigare pentru 563.000 de hectare de teren agricol, din care 553.000 de hectare (respectiv 99%) sunt contractate de organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii. Potrivit ministrului, costul strategiei antiseceta elaborate de Guvern este de 100 de milioane de lei.

Ministrul a declarat ca programul pe termen lung al Ministerului Agriculturii vizeaza "restructurarea completa" a sistemului de irigatii, deoarece acesta este depasit din punct de vedere tehnic si consuma foarte multa energie.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016