Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii de ciuperci, suparati pe Guvern

producatorii-de-ciuperci-suparati-pe-guvern

Acestia acuza conducerea MADR si pe ministrul Daniel Constantin de pierderea sprijinului cuplat pentru producţia de ciuperci, in valoare de 13,5 milioane de euro.


Recent, Asociatia Nationala a Producatorilor de Ciuperci din Romania a transmis o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, in care il acuza pe acesta de pierderea sprijinului cuplat in acest sector, in conditiile in care proiectul de Ordonanta de urgenta pentru acordarea sprijinului cuplat a prevazut permanent sectorul producerii de ciuperci, iar precizarile venite de la Bruxelles nu au exclus de la acordare producţia de ciuperci.
 
„Cu toate acestea, fara stirea si informarea reprezentantilor organizatiilor care au iniţiat cererea, in cateva zile se naruie sperantele ultimilor ani:
- dispare din ordonanta de urgenta definitia ciupercariei ca activitate economica
- pe 23 martie a.c., se publica pe site-ul MADR o forma noua a Hotararii de Guvern care, pentru prima data si fara nicio motivare, exclude sectorul nostru
- pe 25 martie, in sedinta de Guvern, HG-ul este aprobat fara a fi supus in prealabil discutiilor, ceea ce contravine legii dialogului social nr. 62/2011

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

- pe 27 martie suntem invitaţi la MADR, chipurile la un astfel de dialog social pentru a dezbate documentele care fusesera deja aprobate
- cerem clarificari despre care se spune ca au fost trimise la Bruxelles de catre reprezentanţii ministerului pe 26 martie, dupa aprobarea venita de la Guvern. Cu alte cuvinte, MADR intreaba daca se poate face ceea ce se facuse deja cu o zi inainte !!!
- nu primim nici pana azi raspunsuri la solicitarile noastre de a fi informati in legatura cu deciziile şi hotararile MADR legate de sector. Nici un singur raspuns !
- banii solicitati de noi sunt redistribuiţi altor sectoare”, se arata in scrisoarea deschisa.
 
 
Reprezentantii producatorilor de ciuperci mai acuza faptul ca au fost „scosi pe usa din spate in modul cel mai discret, ca şi cand niciodata nu am fi existat şi nu am fi tras semnalul de alarma asupra situaţiei noastre”.
 
Ciupercarii romani spun ca au cheltuieli de productie la fel ca in alte tari europene in vreme ce preturile de valorificare sunt la jumatate. „In Romania, kilogramul de ciuperci costa un euro atunci cand il vindem din ferma, spre deosebire de media europeana de doi euro”, mai precizeaza conducerea ANPCR,
 
ANPCR mai precizeaza ca a reusit „sa-şi argumenteze necesitatea primirii sprijinului, ba mai mult, a reuşit sa conceapa ceea ce experţii din MADR nu au reuşit si nu ca vor reuşi vreodata – o politica sectoriala coerenta, o strategie de redresare a acestui sector, bazata pe instrumente de susţinere cu fonduri europene pe care chiar Guvernul din care faceţi parte le considera prioritare şi le promoveaza. Am avut ca obiective majore obţinerea sprijinului cuplat şi derularea programului de promovare, ambele din fonduri europene, care impreuna urmau sa resusciteze un sector de producţie cu ferme inchise sau in mare impas. Desi am fost in permanenţa asiguraţi, chiar de catre dvs., ca acest ajutor va fi acordat, s-a reuşit prin manevre de culise, eliminarea lui şi redirecţionarea banilor spre alte zone de interes”.
 
„Ne regasim astazi in situaţia neplacuta, deopotriva pentru sector cat şi pentru instituţia pe care o conduceţi,  de a va informa ca Asociaţia a decis ca, in absenţa primirii sprijinului cuplat, proiectul de promovare deja aprobat de Bruxelles in valoare de peste 1,5 milioane euro nu se mai poate implementa! Nu putem sa producem, nu avem nici ce exporta. Pierdem bani europeni, şi nu puţini, ingenunchind o activitate importanta din horticultura romaneasca. Totul pe tacute, discret, cu gunoiul ascuns sub covorul pe care calcam cu mandrie ca ducem agricultura inainte”, se mai arata in scrisoarea deschisa a  ANCPR.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016