Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Producţia anuală de tractoare încape lejer în parcarea de la Inter
Dezavantajaţi faţă de proiectele finanţate de UE, învinşi de tehnologia occidentală şi asediaţi de interese imobiliare, fabricanţii locali de echipamente agricole se chinuie să rămână pe linia de plutire.
Înainte de 1990, România producea peste 40.000 de tractoare pe an. În 2001, numărul lor scăzuse la 5.300 de bucăţi, iar în 2006 companiile autohtone au raportat fabricarea a 3.300 de unităţi. Surse din piaţă spun că, după închiderea uzinei din Braşov, în 2007, producţia internă din domeniu s-a prăbuşit, ajungând la numai câteva zeci de unităţi anual. De altfel, potrivit raportului anual al lui MAT Craiova (rămas, în perioada 2007-2009, singurul fabricant local din domeniu), în 2008 au avut loc vânzări de circa 1,8 milioane de euro. La un preţ mediu de 25.000 de euro, se poate estima că doljenii au reuşit să comercializeze, anul trecut, numai circa 70 de tractoare. Mai mult, potrivit preşedintelui CA al MAT, Dănel Dinu, compania nu a reuşit să vândă nici măcar un singur tractor în primele trei luni ale anului 2009.
Şi Romet Buzău a fost silit să tragă pe dreapta. „Am produs, în 2002-2003, tractoare Landini, după care am fabricat subansamble şi piese pentru Tractorul Braşov“, explică Elena Manolescu, responsabila departamentului de agricultură şi irigaţii din cadrul grupului. În prezent, activitatea productivă a diviziei se restrânge la sisteme de irigaţii, Romet transformându-se din fabricant în importator de tractoare (produse de americanii de la Case IH).
Nici afacerile cu alte utilaje agricole (combine, motocositori, maşini de semănat, erbicidat şi recoltat etc.) nu stau pe roze. „Comenzile au mai scăzut faţă de anul trecut, există şi acorduri-cadru în cazul cărora nu am mai semnat vreun contract de livrare în 2009, dar sperăm să ne revenim“, arată Camelia Duduman, directoarea de marketing a Legmas Năvodari. Şi Mecanica Ceahlău din Piatra-Neamţ estimează venituri în scădere cu circa 26% în 2009 şi ar dori să efectueze o mărire de capital de opt milioane de lei, în scopul de a pătrunde şi în alte domenii, mai profitabile (producţia de echipamente pentru sectoarele energetic şi medical).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Capital
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura