Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productie slaba de mere in judetul Galati


Anul acesta, producţia de mere realizată în judeţul Galaţi este foarte slabă, acoperind doar a 12‑a parte din necesarul de consum al populaţiei. Este adevărat este că nici în alţi ani nu s‑a reuşit să se acopere pe plan local mai mult de 15‑20 la sută din consumul de mere, dar parcă producţie aşa de slabă n‑a fost niciodată de la Revoluţie încoace. Prilej tocmai bun să constatăm că, din nefericire, livezile gălăţene sunt într‑o stare deplorabilă, scrie cotidianul local Viata Libera.
În judeţ mai sunt acoperite cu livezi doar 1.716 hectare, iar mărul ocupă mai puţin de 900 ha. Din păcate, însă, starea livezilor nu este una grozavă. "Multe dintre plantaţiile cu pomi din judeţ nu sunt întreţinute corespunzător din punct de vederea al tratamentelor fito‑sanitare, aşa că sunt atacuri puternice de dăunători precum omida defoliatoare sau viermele merelor, iar producţia obţinută este destul de slabă", spune dr. ing. Valentin Huciu, directorul Unităţii Fitosanitare Galaţi. "Din păcate, o bună parte dintre livezi au ajuns, după aplicarea legilor funciare, pe mâna unor nespecialişti. Starea de întreţinere a pomilor este foarte proastă", adaugă Huciu.

Producţia de mere a acestui an este estimată la numai 700 de tone, ceea ce înseamnă puţin peste un kilogram de fiecare locuitor al judeţului. O cantitate infimă, câtă vreme consumul mediu de mere pe cap de locuitor este undeva la 12 kg pe an, socotind aici doar fructele în stare prospătă (nu intră în calcule compoturile, sucurile etc). În aceste condiţii, piaţa gălăţeană este la mâna merelor aduse din zona montană şi din import. De altfel, un recent studiu al Institutului Naţional de Statistică arăta faptul că românii mânâncă în proporţie de 54 la sută mere aduse de peste mări şi ţări.

Viitorul pomiculturii gălăţene nu sună foarte bine. Sunt semne că mai bine de jumătate din suprafaţa de livadă va dispărea în următorii 3‑4 ani, iar plantările sunt relativ modeste. În sensul că nu ţin pasul cu defrişările.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


În topul plantărilor se situează cele 75 ha de livadă nouă de la ferma Viile a investitorului EUROFRUCT (un proiect european despre care vom vorbi pe îndelete în ediţiile viitoare). Livezi onorabile mai sunt la Greaca (lângă Smârdan), unde a început planul de replantare, la Matca (Agrimat) şi la Lieşti (ferma Dragostinei Brăilescu). Mai mişcă ceva pe la Tecuci, iar în rest doar iniţiative private de foarte mică anvergură. Bine că nu cresc banane pe la noi, că puneam pe chituci şi producţia mondială a acestora...
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016