Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologică pentru ultima decadă a lunii mai


În primele zile ale intervalului, va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, după care, spre sfârsitul perioadei se va produce o răcire treptată în evoluţia regimului termic, devenind normal, pe aproape întreg teritoriul agricol la ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12...24°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C şi 10...19°C în ultimele zile, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18...30°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 4...18°C, în toate zonele de cultură, uşor mai scăzută în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 şi 10 cm va prezenta valori cuprinse între 16...23°C, optimă pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cantităţi mai însemnate fiind posibile îndeosebi în regiunile vestice, centrale şi nordice. Precipitaţiile vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local căderi de grindină, în special la începutul perioadei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia unor suprafeţe din sud-estul şi estul ţării, unde se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local, puternică). În stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de umiditate în cultura de porumb va prezenta în continuare valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala în sud-estul şi estul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


În condiţiile menţionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal pe aproape întreg teritoriul agricol şi mai intens în zonele de câmpie din sudul ţării, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă semănate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în perioada optimă vor parcurge fazele de alungire a tulpinii (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local în jumătatea de sud a ţării se va semnala înflorirea (10-25%). În culturile întârziate se va continua alungirea paiului (10-100%). La rapiţa semănată pe unele suprafete din sudul, sud-estul, estul, centrul şi nord-vestul ţării se vor înregistra dezvoltarea aparatului foliar şi înflorirea (20-100%), iar în Dobrogea şi Muntenia, formarea silicvelor (10-80%) şi a boabelor în silicve (10-25%). În plantaţiile pomicole, la sâmburoase se vor înregistra creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de cireş se va putea declanşa coacerea în “pârgă”. La speciile de seminţoase va fi posibilă definitivarea înfloririi, totodată continuându-se legarea şi formarea rodului. Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, în toate podgoriile, iar soiurile timpurii de masă din jumătatea de sud a ţării se vor afla în faza de formare a inflorescenţelor. Floarea-soarelui va parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinare (70-100%) şi răsărire (10-100%) în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi vestul ţării se vor semnala în continuare dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%). Porumbul se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi formarea frunzei a 3-a (10-50%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În Transilvania şi Crişana, sfecla de zahăr îşi va definitiva germinarea (100%), aflându-se predominant la răsărire (10-100%), precum şi dezvoltarea rozetei de frunze. La cartof, predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor, precum şi tuberizarea. Condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc) în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Definitivarea semănatului/plantatului la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof, soia). Combaterea bolilor şi dăunătorilor la speciile de toamnä. Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile) în culturile de primăvară.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016