Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Programe de sustinere a fermierilor, contestate de presedintele Iohannis la Curtea Constitutionala

programe-de-sustinere-a-fermierilor-contestate-de-presedintele-iohannis-la-curtea-constitutionala

Seful statului acuza o serie de neconcordante cu normele europene,cerand astfel adaptarea legislatiei nationale la aceste norme.


Presedintele Klaus Iohannis a depus, luni, la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Programului prin care crescatorilor de suine primesc ajutoare de la stat pentru activitatea de reproductie, seful statului invocand o neconcordanta cu normele europene.
 
„La data de 28 aprilie 2018, Parlamentul a transmis Presedintelui Romaniei, spre promulgare, Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie. Prin continutul normativ, consideram ca legea mentionata incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza. Art. 21 din legea dedusa controlului de constitutionalitate prevede urmatoarele: „(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator. " In domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente. Cadrul normativ privind acordarea ajutoarelor de stat este stabilit in art. 107-109 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, potrivit art. 107 alin. (1) din TFUE, cu exceptia derogarilor prevazute de tratate, sunt incompatibile cu piata interna ajutoarele acordate de state sau prin intermediul resurselor de stat, sub orice forma, care denatureaza sau ameninta sa denatureze concurenta prin favorizarea anumitor intreprinderi sau a producerii anumitor bunuri, in masura in care acestea afecteaza schimburile comerciale dintre statele member”, se arata in textul sesizarii, potrivit Administratiei Prezidentiale.
 
Iohannis sustine in sesizare ca legea in forma in care a fost adoptata de Parlament nu poate fi aplicata deoarece nu prevede necesitatea incuviintarii Comisiei Europene, lucru stipualt prin Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Art. 108 alin. (3) din TFUE precizeaza expres ca inainte de pronuntarea unei decizii finale de catre Comisie, statul membru ce ar dori sa instituie un ajutor de stat nu poate pune in aplicare masurile preconizate. Or, simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede la art. 21 alin. (1) din legea criticata nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie. (...) Mai mult, in forma initiala, legea criticata preciza expres faptul ca „Schema de ajutor de stat prevazuta de prezenta lege se implementeaza dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat”. Insa, in urma reexaminarii aceasta dispozitie a fost eliminata. In absenta unui termen expres in cuprinsul legii criticate, care sa asigure primirea deciziei Comisiei Europene, legea va intra in vigoare conform art. 78 din Constituite si, pe cale de consecinta, ajutorul de stat ar urma sa fie implementat anterior primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat”, se arata in documentul trimis de seful statului catre Curtea Constitutionala.
 
Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, tot luni, CCR asupra neconstitutionalitatii Legii privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol, invocand aceleasi motive de neconstitutionalitate ca la Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016