Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Promovarea calităţii produselor alimentare europene
Simplificarea normelor de comercializare, o mai bună informare a consumatorilor, în special asupra originii produselor alimentare, protejarea mai bună a produselor europene de calitate pe plan internaţional - acestea sunt unele din cele mai importante propuneri ale raportului elaborat de Maria Petre (PPE-DE, România) privind garantarea calităţii alimentelor - armonizare sau recunoaştere reciprocă a standardelor.
Raportul, adoptat cu o largă majoritate: 547 voturi pentru, 37 împotrivă şi 49 abţineri, vine ca răspuns la Cartea Verde a Comisiei Europene privind calitatea produselor agricole, informează serviciul de presă al Parlamentului European
Majoritatea consumatorilor europeni nu sunt suficient de bine informaţi asupra lanţului alimentar, în special în ceea ce priveşte originea produselor şi a materiilor prime. Din acest motiv se recomandă introducerea unei indicaţii obligatorii privind locul de producere a produselor primare, printr-o etichetă indicând ţara de origine, reflectând astfel dorinţa consumatorului de a şti mai multe despre originea produsului pe care îl cumpără. Un astfel de sistem ar trebui aplicat şi produselor alimentare procesate, indicând originea principalelor ingrediente şi materii prime şi precizând locul de origine al acestora, precum şi locul prelucrării finale.
„Indicaţiile geografice” includ atât „denumirea de origine protejată” (DOP), cât şi „indicaţiile geografice protejate” (IGP). Pentru ca o denumire să se califice pentru DOP, toate etapele producţiei trebuie să aibă loc, în principiu, în aria geografică vizată, iar caracteristicile produsului trebuie să se datoreze exclusiv sau în principal originii geografice a acestuia. Pentru ca o denumire să se califice pentru IGP, cel puţin o etapă a producţiei trebuie să aibă loc în aria geografică vizată, iar legătura cu aria în cauză poate fi justificată printr-o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ale produsului legate de aria geografică.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Raportul PE sprijină instituirea unor sancţiuni drastice care să descurajeze utilizarea neautorizată a acestor instrumente, astfel încât statele membre să aibă obligaţia de a aplica aceste sancţiuni automat în cazul contrafacerii sau imitării denumirilor protejate. Deputaţii europeni s-au exprimat în favoarea unei simplificări a procedurii de înregistrare a denumirilor de origine, precum şi a reducerii timpului necesar pentru aceasta.
Se atrage atenţia asupra faptului că produsele regionale au o mare importanţă pentru economiile şi comunităţile locale şi, prin urmare, trebuie combătută orice propunere de limitare a numărului de indicaţii geografice ce pot fi înregistrate.
În ceea ce priveşte dimensiunea internaţională, există anumite probleme de competitivitate în raport cu principalii parteneri comerciali ai UE. PE este îngrijorat de presiunea exercitată de produsele din ţările emergente, care nu se ridică la acelaşi nivel de siguranţă şi calitate şi beneficiază de multe ori de un control îndoielnic; reafirmă în acest sens nevoia implementării conceptului de "acces la piaţă calificat", susţinut în numeroase rezoluţii ale Parlamentului European.
"Standardele de comercializare ale UE prevăd, pentru un număr important de produse agricole şi pentru anumite produse alimentare finite, definiţii ale produselor, standarde minime, categorii de produse şi cerinţe de etichetare pentru informarea consumatorilor. Scopul lor trebuie să fie de a-i ajuta pe fermieri să livreze produse de o calitate care să corespundă aşteptărilor consumatorilor, să nu-i dezamăgească pe aceştia şi să faciliteze compararea preţurilor pentru diferite calităţi ale produselor. Consumatorii devin din ce în ce mai sensibili la contribuţia agriculturii la durabilitate, schimbările climatice, siguranţa alimentelor, biodiversitate, bunăstarea animalelor şi deşertificare", a declarat deputata Maria Petre.
Raportoarea doreşte reducerea gradului de complexitate al sistemului european al standardelor de bază şi numeroasele prevederi la care trebuie să se conformeze agricultorii europeni. Ea s-a exprimat în favoarea unei simplificări şi pentru adoptarea unor reguli care să garanteze în mod suficient siguranţa alimentară europeană.
"Uniunea Europeană trebuie să insiste asupra respectării de către toate produsele alimentare a standardelor de producţie, în special a celor ce privesc igiena şi siguranţa. Dincolo de asta, Uniunea Europeană trebuie să asigure un nivel egal al concurenţei produselor autohtone cu cele din statele terţe", afirmă europarlamentarul român.
Maria Petre menţionează în raport că în general este nevoie de acele sisteme de asigurare a calităţii promovate în statele membre care deja se bucură de o largă recunoaştere la nivelul consumatorului european şi că nu este de dorit să se realizeze o uniformizare şi unificare a tuturor sistemelor de calitate în unul singur.
Parlamentul European mai propune înfiinţarea unei Agenţii Europene pentru Calitatea Produselor, care să colaboreze strâns cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară. Această Agenţie va avea competenţe şi în ceea ce priveşte cererile din ce în ce mai numeroase parvenite din ţări terţe în raport cu DOP, IGP şi specialităţile tradiţionale garantate.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura