Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rădulescu (MADR): Recolta de grâu a României va fi de aproximativ 5,6 milioane tone în 2010


pretul-graului-2010Recolta de grâu a României din acest an va depăşi uşor 5,6 milioane tone, în condiţiile în care până la această dată a fost recoltată 98 la sută din suprafaţă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Rădulescu.
"Avem deja 5,6 milioane tone de grâu recoltate de pe 98 la sută din suprafaţă, iar de pe ce a rămas nu cred că vom strânge mai mult de 100.000 de tone la un randament mediu de 2,8 tone la hectar", a spus Rădulescu.

MADR estima pentru 2010 o recolta totală de grâu de 6,64 milioane tone, de pe 2,064 milioane hectare şi un randament mediu de 3,4 tone la hectar, dar ploile abundente au determinat încolţirea grâului în spic şi imposibilitatea recoltării în perioada optimă.

Oficialul a precizat că din recolta totală de grâu, România va exporta în jur de 1,8 milioane de tone datorită contractelor aflate în derulare, dar va fi nevoită să importe ulterior, până la următoarea recoltă din 2011, în jur de 1,2 milioane de tone grâu pentru asigurarea consumului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Avem contracte în derulare pentru exportul a 1,8 milioane tone grâu, la un preţ de 0,5-0,7 lei/kg, dar cred că vom fi nevoiţi să importăm până la nou recoltă de anul viitor în jur de 1,2 milioane tone pentru a ne asigura consumul intern. Mi-e teamă însă că vom face acest lucru la un preţ mult mai mare de 1,2 lei/kg", a spus Rădulescu.Necesarul anual de grâu pentru asigurarea consumului intern este de circa 3,5 milioane tone.

Secretarul de stat şi-a menţinut estimările anterioare în ceea ce priveşte calitatea grâului, confirmând că aproximativ 30 la sută din recoltă de grâu nu va putea fi folosită în panificaţie.

Potrivit MADR, termenul estimat pentru încheierea campaniei de recoltare la grâu este în jurul datei de 20 august.

Anul trecut, România a obţinut o producţie totală de grâu de 5,25 milioane tone. De asemenea, recolta totală de cereale păioase a României a fost de aproximativ 13,88 milioane tone (grâu, orz, orzoaică, porumb şi orez), în scădere cu circa 15,5 la sută faţă de recolta anului 2008, care a depăşit 16,441 milioane tone. Grâul şi porumbul a reprezentat 12,685 milioane tone, respectiv 91 la sută din totalul producţiei de cereale.

În 2010, ploile torenţiale dar şi seceta au afectat recoltele principalilor producători şi exportatori de cereale din Europa, precum Rusia şi Ucraina, acestea fiind nevoite să ia măsuri de limitare a exporturilor.

Potrivit ultimelor estimări, recolta de cereale în Rusia va fi, în acest an, 65-60 de milioane de tone, iar interdicţia la export, impusă săptămâna trecută, nu va fi ridicată curând, ca urmare a celei mai severe secete din ultimul secol care a devastat recoltele din acest an.

De asemenea, Ucraina a anunţat miercuri că ia în considerare impunerea unei limite la exporturile de grâu, măsură care ar stimula şi mai mult creşterea mondială a preţurilor la cereale.

Şi ministrul bulgar al agriculturii şi-a exprimat îngrijorarea, în luna iulie, în legătură cu recolta de grâu din acest an, după ce ploile torenţiale care s-au abătut asupra părţii de nord-est a Bulgariei, în regiunea Dobrudja - unde se află o mare parte din culturile de grâu ale ţării - au făcut imposibil recoltatul.

La sfârşitul lunii iunie, ministrul bulgar vorbea cu optimism despre cantitatea şi calitatea recoltei de grâu din acest an a Bulgariei, prognozând venituri în valoare de 1 miliard de leva din exportul de grâne.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016