Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rase de vaci autohtone: Rasa Bruna de Maramures
In urma cu 50 de ani, Bruna de Maramures a devenit oficial rasa recunoscuta pe plan international. Aniversarea i-a determinat pe crescatorii de bovine din judet sa 2009 drept "Anul Brunei de Maramures". "Di ce crestem Brune? Die acee’ ca Bruna-i de-a noasta", a intarit Ion Coste, zis "Cercelus de Sub Runc", care se recomanda "crescator de Brune din zona Lapusului".
Descendenta a vacilor din manastirile cantonului Schwyz, Bruna de Maramures va fi celebrata pe tot parcursul anului. Membrii Asociatiei Crescatorilor de Taurine "Bruna-Schwyz" au anuntat ca vor organiza manifestari cu participanti din Elvetia, Austria, Germania, Franta, Spania, Italia si Slovenia. Presedintele asociatiei, sigheteanul Dorel Codrea, a declarat ca evenimentele vor avea loc in Maramuresul istoric, in zonele unde exista mari crescatori ai acestei rase: Sighetu Marmatiei, Sapanta, Barsana, Berbesti, Budesti, Rona de Sus, Desesti si Viseu de Sus.
Primele vaci din rasa Bruna au aparut in Romania in 1881, aduse de pe actualul teritoriu al Slovaciei de catre tipteri (svabii din Zips, adusi de Habsburgi sa muncesca in pepienierele de molid si in centrul de exploatare forestiera de pe Valea Viseului). Crescuta alaturi de vacile localnicilor, brunele tipterilor s-au adaptat si, prin incrucisari cu Mocanite si Sure de Stepa, au format Bruna de Maramures. Asa a simplificat zootehnistul Codre, care este si membru in Comitetul director al Federatiei Europene pentru Rasa Bruna, geneza unei rase care astazi poarta in lume numele Maramuresului. In secolul al XVIII-lea, rasa a era atat de apreciata incat, in 1743, in Praga, in cinstea incoronarii Mariei Tereza a avut loc o expozitie de Brune.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Romania Libera
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 3.75 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News