Rasa Limousine ste o rasă specializată pentru producţia de carne, cu o conformaţie corporală excepţională, de culoare acaju intens şi uniform pe tot corpul. Este specializată pentru producţia de carne, uşor de crescut, adaptată la toate tipurile de producţie carne: tineret alăptat, viţel înţărcat, tineret taurin sau animale adulte, care valorifică excelent iarba prin păşunat.
Se caracterizează prin uşurinţă la fătare, printr-o structură musculară bine dezvoltată, şi un raport excelent între carne şi oase în carcasă, fertilitate ridicată. Sporul mediu zilnic de greutate este de 1.284 de grame cu un consum specific bun pentru un kilogram spor de creştere şi un randament foarte bun la sacrificare. Greutatea vie la vârsta de 18 luni este în medie de 654 kg.
Pe lângă rasele de carne prezentate de specialiştii francezi, mai sunt şi alte rase de carne originare din alte ţări, cu aptitudini foarte bune pentru producţie de carne şi care valorifică superior păşunea şi furajele voluminoase. De exemplu rasa de carne Piemontese, rasa Blue Blanch Belgique, rasa de carne Aberdeen Angus, sau chiar rasa Simmental testat pentru producţia de carne.
Este caracteristic raselor de carne faptul că vacile nu se mulg, întreaga producţie de lapte este consumată de câtre viţei prin supt direct, fără restricţii, şi care sunt înţărcaţi la vârsta de 5-7 luni. Creşterea lor se face în stabulaţie liberă, pe perioada verii furajarea realizându-se prin păşunat.
Pentru condiţiile din zona noastră unde se creşte rasa Bălţată românească specialiştii recomandă ca vacile din această rasă, reformate anual pe criteriul producţiei de lapte, cu însuşiri de conformaţie corporală favorabilă producţiei de carne să fie încrucişate cu material seminal congelat provenit de la tauri din rasa Limousine, iar o parte a viţelelor rezultate din această încrucişare se pot reţine pentru reproducţie, urmând să fie însămânţate cu tauri din rasa Blonde d’Aquitane.
Vacile din rasa Brună, care corespund din punct de vedere a conformaţiei corporale, vor fi însămânţate cu material seminal provenit de la taur din rasa Charolaise, iar viţelele rezultate, oprite pentru reproducţie pot fi însămânţate cu tauri din alte rase de carne, ex. Piemontese.
Consider că trecerea de la creşterea vacilor pentru lapte la creşterea de taurine specializate pentru producţia de carne constituie o alternativă viabilă pentru mulţi crescători, mai ales în cazul în care ei întâmpină sau vor întâmpina greutăţi în realizarea laptelui care să corespundă standardelor de calitate cerută de UE, şi nu doresc să facă investiţii în direcţia îmbunătăţirii calităţii laptelui, precum şi pentru cei care nu au alocată cotă de lapte, şi nu doresc să cumpere cotă, sau au o cotă insuficientă.
Autor: ing. Ludovic Vaida
Se caracterizează prin uşurinţă la fătare, printr-o structură musculară bine dezvoltată, şi un raport excelent între carne şi oase în carcasă, fertilitate ridicată. Sporul mediu zilnic de greutate este de 1.284 de grame cu un consum specific bun pentru un kilogram spor de creştere şi un randament foarte bun la sacrificare. Greutatea vie la vârsta de 18 luni este în medie de 654 kg.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Pe lângă rasele de carne prezentate de specialiştii francezi, mai sunt şi alte rase de carne originare din alte ţări, cu aptitudini foarte bune pentru producţie de carne şi care valorifică superior păşunea şi furajele voluminoase. De exemplu rasa de carne Piemontese, rasa Blue Blanch Belgique, rasa de carne Aberdeen Angus, sau chiar rasa Simmental testat pentru producţia de carne.
Este caracteristic raselor de carne faptul că vacile nu se mulg, întreaga producţie de lapte este consumată de câtre viţei prin supt direct, fără restricţii, şi care sunt înţărcaţi la vârsta de 5-7 luni. Creşterea lor se face în stabulaţie liberă, pe perioada verii furajarea realizându-se prin păşunat.
Pentru condiţiile din zona noastră unde se creşte rasa Bălţată românească specialiştii recomandă ca vacile din această rasă, reformate anual pe criteriul producţiei de lapte, cu însuşiri de conformaţie corporală favorabilă producţiei de carne să fie încrucişate cu material seminal congelat provenit de la tauri din rasa Limousine, iar o parte a viţelelor rezultate din această încrucişare se pot reţine pentru reproducţie, urmând să fie însămânţate cu tauri din rasa Blonde d’Aquitane.
Vacile din rasa Brună, care corespund din punct de vedere a conformaţiei corporale, vor fi însămânţate cu material seminal provenit de la taur din rasa Charolaise, iar viţelele rezultate, oprite pentru reproducţie pot fi însămânţate cu tauri din alte rase de carne, ex. Piemontese.
Consider că trecerea de la creşterea vacilor pentru lapte la creşterea de taurine specializate pentru producţia de carne constituie o alternativă viabilă pentru mulţi crescători, mai ales în cazul în care ei întâmpină sau vor întâmpina greutăţi în realizarea laptelui care să corespundă standardelor de calitate cerută de UE, şi nu doresc să facă investiţii în direcţia îmbunătăţirii calităţii laptelui, precum şi pentru cei care nu au alocată cotă de lapte, şi nu doresc să cumpere cotă, sau au o cotă insuficientă.
Autor: ing. Ludovic Vaida
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News