Publicat in: Stiri
Reactia Patriarhiei la declaratiile directorului APIA: „bisericile sunt un exemplu in moderna şi eficienta gestionare a terenurilor agricole”
Totodata, reprezentantii Patriarhiei mentioneaza ca nu exista inca o definire a termenului de „fermier activ”, in baza careia bisericilor sa le fie refuzate subventiile.
Declaratiile facute ieri de Dorel Benu, directorul general al APIA, cu referire la lista neagra a beneficiarilor de subventiicare nu efectueaza lucrari agricole pe terenurile pentru care incaseaza banii, au starnit reactii din partea Patriarhiei, dat fiind ca manastirile si bisericile erau incluse in respectiva categorie.
 
„Dorim sa atragem atenţia acestei categorii de fermieri ca, incepand cu anul 2015, este necesar sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile Regulamentului UE din 2013. Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola” este declaratia facuta de directorul APIA, totodata acesta precizand ca peste 2.300 de lacasuri de cult care detin peste 23.000 de hectare de teren, au primit subventii de peste 5 milioane de euro.
 
Reactia Patriarhiei nu a intarziat sa apara imediat dupa ce aceasta declaratie a fost facuta publica de mass-media, institutia raspunzand cu un comunicat in care vine cu precizari. „Statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora. In prezent, problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist”, sustin reprezentantii bisericii, lasand de inteles ca si-ar dori chiar suprafete agricole si mai intinse decat cele detinute in prezent.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In comunicat se mentioneaza si o prevedere din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, care obliga bisericile, schiturile, nanastirile si parohiile sa foloseasca conform destinatiei lor terenurile agricole, padurile, pasunile livezile sau viile pe care le detin.
 
Patriarhia precizeaza in acelasi document ca cea mai mare parte a unitatilor bisericesti care detin ternuri mici, le-au dat in arenda, situatie in care arendasul este cel care primeste subventia de la bugetul de stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti.
 
In cazul bisericilor mari, care detin suprafete intinse de teren agricol si au capacitatea de a le lucra in regie proprie, reprezentantii Patriarhiei precizeaza ca pot justifica subventia primita de la stat si ca recolta de pe terenurile in cauza este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea instituţiilor sociale ale BOR.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Micii fermieri devin o prioritate. Plata subventiilor prezinta schimbari
Noul comisar european pentru agricultura, Christophe Hansen, vrea sa schimbe modul in care se...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016