Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
RECOLTA.EU - Ce le aduce agricultorilor Codul Fiscal in 2010
Legislaţia fiscală care se aplică la anul aduce unele modificări de formă şi mai puţine de fond. Codul Fiscal a fost modificat prin OUG 109/2009, iar actul normativ a fost publicat în MO 689/13.10.2009. Ce surprize le aduce acesta agricultorilor?
Noul Cod Fiscal prevede că acei contribuabili care definitivează închiderea exerciţiului fiscal anterior până pe 25 februarie sunt obligaţi ca până la acea dată să declare şi să plătească la stat impozitul pe profit aferent anului trecut.
Până acum, termenul era 15 februarie. Firmele care au aprobat prin planurile financiare acordarea de dividende, dar nu le-au plătit până la finalul anului, trebuie să plătească impozitul pe dividende până pe 25 ianuarie 2010.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Hotărârea intră in vigoare începând de maine. Va reamintim că, iniţial, termenul era 15 mai.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Impozitam agricultura si ieftinim luxul
De la anul produsele de lux nu mai poartă accize. Astfel, din 2010 nu se mai datorează accize pentru confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, din platină, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, iahturi şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement.
Asta in vreme ce, potrivit Codului fiscal, articolul 71, contribuabilii persoane fizice datoreaza impozit pe veniturile din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
De asemenea, prin contrast, legea care ar fi trebuit sa garanteze pensiile agricultorilor a fost amanata pentru 2011.
Impozitul agricol, explicat
Conform actului normativ, prin sintagma produse agricole se intelege produse agricole vegetale obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole, ca de exemplu: cereale pentru boabe (grau, secara, orz, ovaz, orez, porumb), leguminoase boabe uscate (mazare boabe, naut boabe, fasole boabe), radacinoase (cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera), plante industriale (rapita, floarea-soarelui, soia boabe, in pentru ulei - seminte, tutun), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucerna), legume cultivate in camp (varza, spanac, salata verde, pepeni, vinete, castraveti, ardei, dovlecei, morcovi), fructe (piersici, caise, struguri, cirese, visine, nuci, gutui, zmeura, mere, pere).
In categoria produselor agricole obtinute dupa recoltare nu intra produsele dupa procesare.
Unitatile specializate pentru colectare sunt unitatile in care se stocheaza, punandu-se la pastrare in bune conditii produsele agricole, asigurandu-se integritatea principalelor calitati ale acestora, in functie de diferitele utilizari tehnologice, si mentinerea valorii lor igienice si nutritionale (magazii, depozite si silozuri).
Unitati de procesare industriala a produselor vegetale sunt unitatile tehnologice in care produsele agricole sunt transformate prin procese ce modifica substantial produsul initial in alimente sau furaje (unitati de procesare industriala pentru cereale pentru boabe, leguminoase boabe uscate, radacinoase, legume cultivate in camp, plante industriale, furaje verzi din teren arabil, fructe).
Celelalte unitati, pentru utilizare ca atare - la care se face referire in Codul fiscal sunt unitatile care achizitioneaza produse agricole vegetale si le folosesc ca furaje pentru animale (complexele zootehnice).
Contribuabilii, persoane fizice si arendasii persoane fizice, impusi pe baza de norme de venit sau in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, nu datoreaza impozitul de 2% prevazut la art. 74 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal.
Unitatile de colectare, unitatile de procesare industriala sau celelalte unitati, vor solicita contribuabililor respectivi, in vederea neimpozitarii veniturilor cu cota de 2%, o copie a formularului 260 "Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit" - cod 14.13.02.13/3a, in cazul contribuabililor impusi in sistem real sau pe baza de norme de venit.
In cazul in care impozitul trebuie retinut, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut. Acest impozit reprezinta impozit final.
Termenul de virare a impozitului de 2% este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul se plateste pe baza de ordin de plata pentru Trezoreria Statului in contul unic de venituri ale bugetului de stat 20.47.01.01 "Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire", deschis la unitatile Trezoreriei Statului in a caror raza unitatile in cauza sunt inregistrate fiscal.
Documentul contabil care sta la baza calcularii impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, este borderoul de achizitie de la producatori individuali cod 14-4-13/b, prevazut la pct. 39 din anexa nr. 2 la Ordinul MEF nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.
Impozitul retinut la sursa se declara pana la termenul de plata a acestuia inclusiv, in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, la rd. 35 "Impozitul pe veniturile din activitati agricole".
Unitatile achizitoare au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul fiscal anterior.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura