Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglarea utilajelor folosite la administrarea ingrasamintelor in culturile agricole


Administrarea la timp şi echilibrată a îngrăşămintelor la diferite plante cultivate, în funcţie de cerinţele specifice ale acestora, asigură sporirea producţiei şi a calităţii recoltei, precum şi rentabilizarea culturilor agricole. Îngrăşămintele chimice cu fosfor şi potasiu (mai greu solubile), precum şi gunoiul de grajd, se administrează înaintea lucrării de bază a solului, pentru a fi încorporate sub brazdă, prin arătură.
Îngrăşămintele chimice complexe se pot administra la pregătirea patului germinativ, fiind încorporate în sol prin lucrarea cu combinatorul sau cu grapa cu discuri.

Aplicare îngrăşămintelor simple cu azot se efectuază concomitent cu semănatul sau în timpul vegetaţiei, o dată cu lucrarea de prăşire, cu echipamentele speciale, adaptate pe aceste maşini sau în apa de irigaţie. Îngrăşămintele lichid cu azot se administrează cu instalaţii şi echipamente corespunzătoare.

La administrare îngrăşămintelor trebuie să fie respectate următoarele cerinţe agrotehnice:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

  • să se aplice norma stabilită şi să se repartizeze cât mai uniform pe întreaga suprafaţă;
  • să se respecte epoca de aplicare şi de adâncire de încorporare;
  • îngrăşămintele chimice să fie mărunţite, astfel încât sa nu aibă bulgări mai mari de 5-7 mm;
  • umiditatea maximă a îngrăşămintelor chimice solide va fi de 15% pentru superfosfat, 5% pentru sare potasică şi 2% pentru azotatul de amoniu;
  • la gunoiul de grajd, cel puţin 70% din cantitate administrată să fie marunţită la dimensiuni mai mici de 6 mm.

La diferitele plante de cultură, necesarul de îngrăşăminte depinde de starea de fertilitate a terenului, de planta premergătoare, de gradul de aprovizionere cu apa a solului, de cantitatea de îngrăşăminte aplicate în anii precedenţi, de producţia pe care ne propunem să o realizăm.

Exemplu: pentru a asigura în sol 80 kg de substanţă activă azot, se va aplica 237 kg azotat de amoniu sau 172 kg uree sau 390 kg de sulfat de amoniu etc.

Agregatele mai frecvent folosite pentru aplicarea îngrăşămintelor sunt:

  • pentru administrarea îngrăşămintelor chimice solide se folosesc: MIC 300 şi Mic-300-400, care lucrează în agregat cu tractorul U-302 sau U-445; MIC-1 (MIC-500) şi MIC -0,4, care lucrează în agregatul cu tractorul U-445 sau U-650;
  • MA-3,5 şi MA-6, care lucrează în agregat cu tractorul U-650;
  • pentru administrarea îngrăşămintelor organice solide se folosesc MIGV-2, care lucrează în agregat cu tractorul U-445;
  • MIG-5 şi MIG-6, care lucrează în agregat cu tractorul U-650;
  • pentru administrarea îngrăşămintelor organice lichide se folosesc cisterne speciale de tip RCU-4.

Principalele reglaje ale maşinii MIC-300
Reglarea orizontalităţii discului distribuitor şi a maşinii, obţinută prin acţionarea corespunzătoare a tiranţilor laterali şi a tirantului central al tractorului.

Reglarea distanţei de la sol la discul distribuitor, care trebuie să fie 740 mm, se reglează prin ridicarea sau coborîrea corespunzătoare cu ajurtorul tiranţiilot tractorului.

Reglarea debitului de îngrăşăminte administrate se realizează cu ajutorul şubărului, care asigură mărimea secţiunii de evacuare a îngrăşămintului din buncăr şi prin care se pot asigura doze de 100-1.200 kg/hectar.

Reglarea simetriei de imprăştiere a îngrăşământului, pe lăţimea de 12-18 m, se realizează prin modificarea poziţiei pâlniei de alimentare faţă de suprafaţă discului.

Principalele reglaje ale maşinii MA-3,5
Reglarea debitului de îngrăşăminte administrate se realizează prin viteza de deplasare a lanţului transportor şi prin secţiunea de avacuare a îngrăşământului, astfel: viteza lanţului transportor se realizează prin schimbarea roţiilor dinţate de la transmisia intermediară şi finală; secţiunea de evacuare a îngrăşământului se realizează prin deschiderea corespunzătoare a şubărului.

Reglarea poziţiei jgheabului se efectuează astfel încât acesta să conducă îngrăşământul in centrul discului.
Reglarea poziţiei paletelor de pe discul distribuitor la unghiul de 0º; sau -7ºsau +7º.
Reglarea poziţiei şi întinderii lanţului transportor se obţine cu ajutorul tamburului de întindere anterior.
Reglarea poziţiei scutului care protejează lanţul transportor se realizează cu ajutorul mantei care comandă scutul respectiv.

Principalele reglaje ale maşinii MIG-5
Reglarae normei de gunoi de grajd administrate se realizează prin modificarea vitezei de deplasere a transportului cu racleţi, prin cuplarea uneia dintre cele două trepte de viteză şi din modificarea vitezei de deplasare în lucru a agregatului respectiv.

Reglarea intinderii transportului cu racleţi se realizează cu ajutorul şuruburilor de reglaj, astfel încât lanţurile să fie bine întinse, iar racleţii să fie perpendiculari pe direcţia de înaintare.

Reglarea întinderii lanţului de la axul longitudinal al transmisiei trebuie făcută astfel încât zalele acsestuia să nu treacă peste dantura roţilor.

Reglarea orizontalităţii cadrului maşinii se realizează prin cuplarea corespunzătoere, la dispozitivul de tracţiune a tractorului cu care lucrează în agregat.

Reglarea poziţiei curăţătoarelor de la roţile de lanţ se efectuează prin deplasarea acestora, astfel încât să se realizeze distanţa de 0,5-1 mm între curăţător şi roata de lanţ.

Reglarea cuplajului de siguranţă se realizează prin strângerea corespunzătoate, astfel încât să cedeze la apariţia eforturilor suplimentare.

La celelalte tipuri de maşini pentru administrat îngrăşăminte reglajele se efectuează după aceleasi principii.

Autor: ing. Vasile Ciorcas
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.86 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016