Scumpirea iminentă a produselor de panificaţie în România nu aduce beneficii nici procesatorilor, nici producătorilor de cereale, ci doar comercianţilor, scrie Săptămâna Financiară
Pe fondul unei creşteri generalizate a preţurilor alimentelor la nivel mondial, procesatorii din România se grăbesc să anunţe şi ei majorări de preţuri, pâinea fiind prima victimă a unei aşa-zise crize a grâului. În realitate, cărţile au fost făcute încă din vara anului trecut, când producătorii au căzut în capcana unui preţ avantajos la cereale, iar comercianţii au curăţat piaţa în vederea revânzării acestora la preţuri aproape duble faţă de cele de achiziţie. Piaţa neagră este principalul beneficiar al creşterii preţului cerealelor.
Încă din vara anului trecut, imediat după încheierea recoltatului la grâu, sindicatele din agricultură au avertizat că pâinea se va scumpi cu 25-30% încă din primele zile ale anului 2011. Motivul, la fel ca în fiecare an, ar consta în lipsa grâului de panificaţie şi nevoia de aprovizionare din import. Paradoxal, la o producţie de aproape 6 milioane de tone de grâu în 2010, necesarul de consum al României ar fi fost acoperit însă, rămânând şi o cantitate de circa două milioane de tone disponibilă pentru export. De unde a apărut atunci criza grâului şi cine câştigă din această conjunctură?
La această întrebare, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, răspunde tranşant:
„O cerere crescută din partea comercianţilor, care au achiziţionat cantităţi semnificative de pe piaţă şi le direcţionează spre zonele portuare în vederea exportului”. Mai mult, ministrul spune că piaţa grâului din România funcţionează după regulile pieţei europene „cu evoluţii excepţionale ale preţurilor” şi că orice intervenţie a statului nu este permisă. Lucru adevărat, în parte, de unde tragem concluzia că scumpirea pâinii este firească în România, căci aşa se întâmplă peste tot în lume.
Există însă şi anumite nuanţe, sau specificităţi ale pieţei româneşti de cereale, pe care atât Ministerul Agriculturii, cât şi Guvernul le ignoră de ani buni.
Citeşte mai mult în Săptămâna Financiară
Pe fondul unei creşteri generalizate a preţurilor alimentelor la nivel mondial, procesatorii din România se grăbesc să anunţe şi ei majorări de preţuri, pâinea fiind prima victimă a unei aşa-zise crize a grâului. În realitate, cărţile au fost făcute încă din vara anului trecut, când producătorii au căzut în capcana unui preţ avantajos la cereale, iar comercianţii au curăţat piaţa în vederea revânzării acestora la preţuri aproape duble faţă de cele de achiziţie. Piaţa neagră este principalul beneficiar al creşterii preţului cerealelor.
Încă din vara anului trecut, imediat după încheierea recoltatului la grâu, sindicatele din agricultură au avertizat că pâinea se va scumpi cu 25-30% încă din primele zile ale anului 2011. Motivul, la fel ca în fiecare an, ar consta în lipsa grâului de panificaţie şi nevoia de aprovizionare din import. Paradoxal, la o producţie de aproape 6 milioane de tone de grâu în 2010, necesarul de consum al României ar fi fost acoperit însă, rămânând şi o cantitate de circa două milioane de tone disponibilă pentru export. De unde a apărut atunci criza grâului şi cine câştigă din această conjunctură?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La această întrebare, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, răspunde tranşant:
„O cerere crescută din partea comercianţilor, care au achiziţionat cantităţi semnificative de pe piaţă şi le direcţionează spre zonele portuare în vederea exportului”. Mai mult, ministrul spune că piaţa grâului din România funcţionează după regulile pieţei europene „cu evoluţii excepţionale ale preţurilor” şi că orice intervenţie a statului nu este permisă. Lucru adevărat, în parte, de unde tragem concluzia că scumpirea pâinii este firească în România, căci aşa se întâmplă peste tot în lume.
Există însă şi anumite nuanţe, sau specificităţi ale pieţei româneşti de cereale, pe care atât Ministerul Agriculturii, cât şi Guvernul le ignoră de ani buni.
Citeşte mai mult în Săptămâna Financiară
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News