Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Rezultatele controalelor MADR privind certificarea semintelor de calitate
Masura a fost luata in vederea bunei desfasurari a campaniei de primavara si a asigurarii unor seminte corespunzatoare atat din punct de vedere al calitatii cat si al performantei soiurilor si hibrizilor existenti pe piata.
Astfel, au fost efectuate verificari la operatorii economici inregistrati care desfasoara activitati in domeniul semintelor si a materialului saditor, atat la nivelul depozitelor specializate ale operatorilor economici inregistrati pentru prelucrarea si comercializarea semintelor in pietele si targurile organizate, cat si in alte locuri neautorizate pentru vanzare.
Masura a fost luata in vederea bunei desfasurari a campaniei de primavara si a asigurarii unor seminte corespunzatoare atat din punct de vedere al calitatii cat si al performantei soiurilor si hibrizilor existenti pe piata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In urma controalelor efectuate la cei 1.531 operatori economici, persoane fizice si juridice, operatori economici prelucratori, comercianti, precum şi in pietele locale, inspectorii oficiali din cadrul celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea semintelor şi materialului saditor şi ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semintelor şi a Materialului Saditor au constatat ca, in general, semintele se comercializeaza in conformitate cu prevederile legale.
Totodata, au fost depistate si o serie de nereguli privind comercializarea semintelor şi a materialului de inmultire şi plantare, luandu-se masurile ce se impun, in conformitate cu prevederile Legii nr.266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitatii, comercializarea semintelor şi a materialului saditor, precum şi testarea şi inregistrarea soiurilor de plante, dupa cum urmeaza :
- Cantitati de seminte distruse – 1.252 plicuri si 50.731 kg
- Cantitati de seminte cu destinatie schimbata – 36.463 kg
- Cantitati de seminte retrase de la comercializare - 603 plicuri si 518.000 kg
- Material de plantare fructifer distrus – 8.211 bucati
- Material de plantare viticol distrus -2.352 bucati
- Material ornamental distrus -2.877 bucati
- Material de plantare fructifer blocat de la comercializare – 212 bucati
- Material pomicol retras de la comercializare – 1.532 bucati
- Material ornamental retras de la comercializare - 56 bucati
- Cantitati de seminte blocate - 98 plicuri si 18.210 kg
- Cantitati de seminte confiscate - 70 kg
- Avertismente - 23.
Incepand cu luna ianuarie a acestui an, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au efectuat controale pentru verificarea conformitatii semintelor de porumb si floarea soarelui achizitionate de fermieri, in vederea insamantarii in campania de primavara. Inspectiile au constat in verificarea documentelor care au insotit semintele achizitionate si esantionarea loturilor de seminte existente in depozitele fermierilor.
Au fost esantionate 1302 de probe de la 404 fermieri, din care 917 esantioane de porumb si 385 esantioane de floarea soarelui. Din totalul acestor probe, la un numar de 4 probe de porumb au fost diferente fata de valorile prevazute in documentele insotitoare ale semintei la momentul comercializarii si la o proba de porumb, determinarile au aratat o valoare a germinatiei sub limitele prevazute de standardele in vigoare, fapt pentru care samanta a fost oprita de la comercializare.
Pentru intarirea disciplinei in aplicarea prevederilor Legii nr. 266/2002, inspectorii oficiali ai inspectoratelor teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor si ai Laboratorului Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor imputerniciti sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile privind calitatea semintelor si materialului de inmultire si plantare vor continua controalele, pana la incheierea campaniei de comercializare a semintelor si materialului de inmultire si plantare din primavara acestui an.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura