Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania a intrat din nou pe deficit in comertul cu produse agroalimentare
Aceasta, in ciuda faptului ca anul 2014 incepuse promitator, in primul trimestru inregistrandu-se un excedent de 9,4 milioane de euro, continuaind trendul ascendent de la finele anului trecut.
Ministerul Agriculturi si Dezvoltarii rurale a anuntat ca dupa primele patru luni ale anului, romania a reintrat pe deficit in comertul cu produse agroalimentare, in ciuda faptului ca ,timp de 7 luni consecutiv de inregistrasera cresteri permanente, iar primul trimestru se incheiase cu un excedent de 9,4 milioane de euro.
Potrivit informatiilor MADR, deficitul dupa primele patru luni este de 1,9 milioane de euro, in scadere cu 99,5% fata de valoarea inregistrata in perioada corespunzatoare din 2013, cand soldul negativ a atins nivelul de 362,8 milioane de euro.
„In conditiile in care exporturile au crescut cu 22,8% si importurile s-au diminuat cu 5,5%, determinand reducerea deficitului cu 360,9 milioane de euro fata de aceeasi perioada din 2013, reintrarea pe deficit a balantei comerciale, dupa sapte luni in care rezultatul a fost excedentar, poate fi explicata in principal prin mai slaba performanta a fluxurilor lunii aprilie 2014, a doua luna consecutiv de scadere a exporturilor, dupa varful exceptional din februarie 2014, respectiv exporturi de 308,2 milioane euro in aprilie 2014, fata de 358,7 milioane euro in aprilie 2013 si comparativ cu 453,4 milioane euro in luna februarie 2014” se arata intr-un comunicat al ministerului.
In perioada ianuarie-aprilie, exporturile Romaniei de produse agroalimentare totalizau 1,478 miliarde de euro, in crestere cu 22,8%, fata de perioada similara din 2013, iar importurile au fost de 1,479 miliarde de euro, in scadere cu 5,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este totusi optimist si crede ca ca anul 2014 se va incheia pe plus in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei, la fel ca in 2013, chiar daca in prezent importurile au devansat exporturile.
„Pe balanta pe patru luni, au crescut foarte mult exporturile. Acestea sunt mai mari decat anul trecut, cand a fost un an de exceptie, si s-au diminuat si importurile. Nu suntem pe pozitiv pe primele patru luni, dar pana la finele anului vom fi sigur pe pozitiv si cred ca va fi chiar mai bine decat anul trecut”, a declarat, acesta.
In perioada martie — aprilie 2014, valoarea lunara a importurilor a depasit valoarea lunara a exporturilor de produse agroalimentare, situatie care nu s-a mai repetat din luna iulie 2013.
Fata de aceeasi perioada din 2013, in primele patru luni din anul curent, exporturile au crescut cantitativ si valoric la majoritatea grupelor de produse agroalimentare: porumb, tigari, seminte si ulei de floarea-soarelui, animale vii din specia ovine sau caprine etc. Prin exceptie, la grau, desi cantitatea livrata la extern a fost mai mare cu 19,3% (+176.900 tone), incasarile au fost mai mici cu 6,8 milioane de euro, din cauza pretului mai scazut al graului pe pietele internationale in prima parte a anului 2014 raportat la perioada similara din 2013. De asemenea, au scazut exporturile de margarina, branzeturi si carne de pasare.
Fara a implica tranzactii spectaculoase cantitativ, ca in cazul cerealelor, exportul de nuci a crescut de 3,2 ori, stimulat de cererea sporita si preturile foarte bune oferite, comparabile cu pretul ciocolatei sau al produselor alimentare procesate, asigurand venituri mai mari cu 15 milioane de euro fata de rezultatul primelor patru luni din 2013.
Principalele grupe de produse la care, fata de perioada de referinta, a scazut importul, au fost: porumbul (—30,5 milioane de euro), sroturile de soia (—22,1 milioane de euro), graul (—14,7 milioane de euro), cafeaua (-11,2 milioane de euro) si tigarile (-8,3 milioane de euro).
La carnea de porc, boabe de soia si ciocolata, importurile au marcat principalele cresteri valorice, respectiv 9,8 milioane euro, 7,4 milioane de euro si 4,9 milioane de euro.
De asemenea, au crescut importurile de animale vii din specia porcine (cu 4,6 milioane de euro) si de carne de pasare (cu 1,9 milioane de euro).
Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul exterior cu produse agroalimentare al Romaniei. Astfel, in primele patru luni din anul 2014, livrarile catre statele membre UE au avut o pondere valorica de 62,8%, iar achizitiile intracomunitare de produse agroalimentare au detinut o pondere de 85,3%.
In primul trimestru al acestui an, Romania a exportat produse agroalimentare in tarile intra si extracomunitare de aproape 1,17 miliarde de euro, in crestere cu 38,4% fata de aceeasi perioada din 2013, in timp ce importurile au urcat cu doar 0,6%, pana la 1,16 miliarde de euro. Balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat, in primele trei luni, un excedent de 9,4 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 308,9 milioane euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Romania a reusit, in 2013, pentru prima data in ultimii 20 de ani, sa inregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare, fata de un deficit de aproape 800 de milioane de euro in anul 2012.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura