Exclusiv
Publicat in: Stiri
Structura fragmentata a exploatatiilor, dependenta de conditiile meteo si productivitatea redusa sunt printre punctele slabe ale sectorului agricol romanesc, care are insa un potential important de crestere, potrivit raportului "Agricultura Romaniei - intre potential si realitate" al BCR.


Desi numarul de exploatatii de subzistenta este mare, iar productivitatea scazuta, agricultura din Romania poate ajunge una dintre cele mai puternice din Europa, avand resurse naturale care favorizeaza acest sector (terenul arabil reprezinta 39,5% din suprafata totala a teritoriului), dar si oportunitatea absorbtiei unor fonduri europene importante. "Romania poate deveni a treia putere agricola a Europei, dupa Franta si Germania, in conditiile unei absorbtii bune a fondurilor UE pana in 2013, a unor investitii straine directe semnificative ti a unui anumit sprijin guvernamental", se arata in raportul al BCR.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, intr-un scenariu care are la baza un nivel bun de absorbtie a fondurilor UE, de 80%, si investitii straine directe ridicate, Romania si-ar putea dubla productia de cereale la hectar pana in 2013-2015. Deficitul comercial pe segmentul alimentelor, baturilor si tutunului, situat in prezent la 1,8% din PIB, ar fi astfel acoperit pe termen lung.

In raport se arata ca 2008 ar putea fi primul an din 2002 cand deficitul comercial generat de alimente, bauturi si tutun ar cunoaste o contractie in termeni nominali fata de anul anterior, ca urmare a productiei agricole record si a cresterii capacitatilor de prelucrare in industria alimentara.
Printre avantajele Romaniei se numara resursele agricole importante si oportunitatea absorbtiei fondurilor UE. In acelasi timp, structura fragmentata a exploatatiilor, dependenta de conditiile meteo si productivitatea redusa sunt printre punctele slabe.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton