Romania, campioana UE la porumb si floarea soarelui
Publicat la data de 06 Apr. 2020 in:
Stiri Conform INS care citeaza Eurostat, Romania este campioana in UE la capitolul productie de porumb si floarea soarelui.
La cartofi Romania s-a situat pe locul patru la suprafata cultivata, dupa Polonia, Germania, Franta si pe locul sapte la productia realizata, dupa Germania, Franta, Polonia, Olanda, Regatul Unit si Belgia.
Comparativ cu 2018, in 2019 suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, in timp ce productia a scazut cu 6,5%, fata de anul precedent, in principal din cauza scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar). Productia de grau a fost de 9,870 milioane tone (10,144 milioane tone in 2018), iar la porumb de 16.9 milioane tone, fata de 18,6 milioane tone in 2018.
Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2019, reprezinta 47,9% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 38,8%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Productia de cereale a scazut in principal din cauza reducerii cu 9,2% a productiei la porumb boabe.
La leguminoase pentru boabe, productia a crescut cu 27,7%, la 244.000 de tone, ca urmare a cresterii randamentului la hectar, fata de anul precedent.
La plante uleioase, productia a scazut cu 9,0%, desi suprafata cultivata a crescut (+3,4%). Cresteri ale productiei s-au inregistrat la floarea soarelui (+12,6%, la 3,450 milioane tone), iar scaderi la rapita (-47,1%, la 853.000 de tone) si soia boabe (-20,6%, la 370.000 de tone).
La cartofi suprafata cultivata a crescut cu 0,6%, iar productia a scazut cu 10,2%, fata de anul precedent, la 2,715 milioane tone.
In cazul legumelor productia a scazut cu 7,9%, la 3,496 milioane tone, ca urmare atat a scaderii suprafetei cultivate, cat si a randamentului la hectar, fata de anul precedent.
In anul 2019, productia de struguri a scazut cu 15,0%, la 972.000 de tone, ca urmare a scaderii randamentului la hectar (-15,5%), fata de anul precedent, iar productia de fructe din livezi a scazut cu 10,7%, 732.000 de tone, din cauza scaderii randamentului la hectar fata de anul precedent.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Prima platforma dedicata brokerilor de asigurare
Agra Asigurari anunta lansarea platformei dedicate brokerilor pentru emiterea politelor agricole, potrivit unui comunicat. Acest program va contribui la eficientizarea procesului de emitere a politelor de asigurare, punand la dispozitie o gestiune eficienta a clientilor si un proces de lucru care el... citeste mai mult>>