Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania exporta grau, insa importa aluat congelat

romania-exporta-grau-insa-importa-aluat-congelat

In primele 11 luni ale anului trecut, deficitul balantei comerciale pe intreaga economie a fost de 21,369 de miliarde de euro. Comparativ cu anul 2020 cand s-au inregistrat cu 4,929 miliarde de euro mai putin, conform Institutului National de Statistica. Romania a devenit din ce in ce mai dependenta de importul de alimente.


Ce spun statisticile?

Statisticile arata ca 70% din alimentele de baza provin din importuri. Desi, Romania are o productie agricola buna la nivel european, lipsa fabricilor de procesare a materiilor prime le da batai de cap producatorilor. In ceea ce priveste productia de porumb si floarea soarelui, anul trecut Romania s-a situat pe primul loc in UE, atat ca suprafata cultivata, cat si ca productie realizata. Insa, de aproximativ 30 de ani micii producatori se lupta pentru procesarea materiei prime, problema ce duce la importuri. Romania exporta grau, insa importa aluat congelat pe care romanii il folosesc in produsele de patiserie sau in fabricile de paine. Acelasi lucru se intampla cu carnea si laptele pe care le exportam, dar importam produse de carmagerie si produse lactate.
 
Aproape jumatate din populatia Romaniei locuieste la tara, lucru ce ne situeaza pe primul loc in Uniunea Europeana. Peste 30% dintre micii producatori traiesc la limita saraciei. Aceasta situatie, insa, afecteaza si tanara generatie care de cele mai multe ori este nevoita sa recurga la abandonul scolar. In mediul rural, abandonul scolar ajunge la 40% dupa finalizarea clasei a VIII-a. In ceea ce priveste bacalaureatul, acesta are o rata de promovabilitate de 25%, iar in cazul studiilor superioare, totalul absolventiilor ce provin din mediul rural reprezinta 30%.
 


Unde se claseaza Romania cand vine vorba de agricultura?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cadrul dezvoltarii economice, agricultura este unul dintre principalii contributori in fiecare an. In acest sens, Comisia Europeana a aprobat un ajutor financiar in valoare de 91 de milioane de euro pentru crescatorii de animale. Acesta vine in urma pierderilor provocate de pandemia de coronavirus. In prezent, agricultura intalneste probleme. Cresterea pretului la ingrasaminte si scumpirea motorinei sunt factori ce vor inregistra scaderi. In momentul cand se vor recolta principalele produse agricole, preturile vor creste semnificativ, in contextul in care si acum sunt dublate.
 
Cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in agricultura au o rambursare a ajutorului de stat foarte mica, iar sumele restante sunt alocate cu o tarziere de cateva luni, conform fermierilor.
 
Romania a alocat, in ultimii ani, un procent urias in ceea ce priveste dezvoltarea rurala. Mai exact aproximativ 40%, lucru ce defavorizeaza platile directe catre fermieri si micii producatori agricoli. Majoritatea tarilor UE aloca pentru dezvoltarea rurala un procent de 20%. Astfel ca, daca un fermier roman incaseaza o subventie de 221 euro/ha, un fermier german va primi 310 euro/ha si unul francez 308 euro/ha. Programele de dezvoltare rurala in Romania sunt cofinantate din bugetul public, de aici aceste impartiri ale fondurilor.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016