Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania s-a clasat pe primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb in 2013

romania-s-a-clasat-pe-primul-loc-in-ue-la-suprafata-cultivata-cu-porumb-in-2013

Productia agricola vegetala a inregistrat cresteri la toate culturile datorita conditiilor climatice favorabile, potrivit rezultatelor cercetarii statistice „Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2013”.


Cereale pentru boabe

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu  cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0%. Productia de cereale pentru boabe a  crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia  medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (+39,8%), grau (+31,2%),  ovaz (+16,6%).

Leguminoase pentru boabe
Productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Plante uleioase
Productia a crescut cu 79,3%, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+13,6%), cat si a randamentelor la hectar.
Cresteri ale productiei s-au inregistrat la: rapita (de 4,3 ori) in principal datorita cresterii  suprafetei cultivate de 2,7 ori), floarea soarelui (+52,7%) si soia (+45,2%). Suprafata cultivata  cu soia a scazut cu 13,8%.

Sfecla de zahar
Productia a crescut cu 37,6%, in principal datorita cresterii randamentului la hectar cu 32,7%  dar si a suprafetei cultivate cu 3,7%.

Cartofi
Productia a crescut cu 31,8%, datorita cresterii randamentului la hectar (+42,0%) desi suprafata  cultivata a scazut (-7,1%), fata de anul precedent.

Legume
Productia a fost mai mare cu 13,6%, datorita cresterii productiilor medii la hectar desi  suprafetele cultivate au avut o usoara scadere.  Productiile au fost mai mari la: castraveti (+12,6%), ceapa (+10,1%), tomate (+9,1%), morcovi (+9,0%), pepeni verzi si galbeni (+9,0%), ardei (+8,7%), varza (+3,7%).
 
 Productiile au fost mai mari la: castraveti (+12,6%), ceapa (+10,1%), tomate (+9,1%), morcovi  (+9,0%), pepeni verzi si galbeni (+9,0%), ardei (+8,7%), varza (+3,7%).

Struguri
In anul 2013, productia de struguri a crescut cu 27,3%, datorita in principal cresterii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (+37,4%), cat si la plantatiile de vii hibride (+15,5%). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 0,6% fata de anul 2012.

Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la meri (-1,8%), pruni (-1,5%), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent.
Productia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la: ciresi si visini (+30,4%), peri (+15,8%), caisi si zarzari (+12,5%), pruni (+11,5%) si meri (+8,3%).

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru dupa Franta, Germania si Polonia, iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla printre ultimele tari in randul Statelor Membre.

Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, iar la productie s-a situat pe locul doi, dupa Franta, datorita unui randament net inferior. De altfel randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor State Membre. 


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton