Romania, una dintre tarile UE cele mai afectate de desertificare
Publicat la data de 17 Iun. 2020 in:
Stiri Romania este una dintre tarile UE cele mai afectate de desertificare, conform unui raport LAPAR.
Romania este unul dintre statele Uniunii Europene (UE) grav afectate de desertificare, cele mai lovite de acest fenomen fiind sudul Campiei Romane, Dobrogea si sudul Moldovei, atrage atentia Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), cu ocazia Zilei mondiale pentru combaterea desertificarii si a secetei.
Potrivit sursei citate, numai in judetul Dolj, solurile nisipoase reprezinta mai mult de 100.000 de hectare, iar in fiecare an suprafata acoperita de nisipuri creste cu peste 1.000 de hectare, dupa constatarile fermierilor si specialistilor, completate si de cercetarile expertilor UE, care arata ca, in Romania, situatia este critica la granita cu Bulgaria.
"Uniunea Europeana nu are, la ora actuala, o strategie comuna pentru combaterea desertificarii, desi fenomenul afecteaza grav si Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Grecia si Bulgaria. Cercetari de ultima ora arata ca, in comparatie cu datele din 2008, desertificarea s-a accentuat in aceste tari, inclusiv in Romania, cu pagube economice considerabile si probleme pentru mediu", sustin reprezentantii producatorilor agricoli din Romania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
LAPAR atrage, din nou, atentia asupra situatiei dezastruoase din asa-numita "Sahara a Olteniei" (zona cuprinsa intre Corabia, Calafat si Craiova), provocata de taierea perdelelor forestiere, care opreau aridizarea solului. "Amintim ca, acum 50 de ani, padurile reprezentau 12% din suprafata judetului Dolj, iar la ora actuala putem vorbi de numai 7 procente, mai grav fiind ca aceasta suprafata este in constanta scadere", se mentioneaza in comunicatul citat.
In viziunea LAPAR, interventia statului, prin institutiile sale specializate, alaturi de "actiuni concrete ale fermierilor, in vederea stoparii extinderii desertificarii in Romania" reprezinta solutii pentru rezolvarea problemelor cauzate de desertificare.
"Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - LAPAR isi arata disponibilitatea de a fi parte a acestor demersuri si dezbateri, punand la dispozitie inclusiv experienta membrilor sai din zonele afectate de desertificare. Asa cum amintesc expertii Organizatiei Natiunilor Unite, este nevoie de constientizarea publica, iar oprirea degradarii terenurilor este realizabila prin rezolvarea problemelor, implicarea puternica a comunitatii si cooperarea la toate nivelurile.", precizeaza organizatia.
Reprezentantii LAPAR considera ca solutiile pentru combaterea acestui fenomen sunt putine, dar exista, intre acestea aflandu-se infiintarea de perdele de protectie si impaduriri in zonele afectate.
De asemenea, este nevoie de sustinerea financiara a fermierilor, acestea fiind actiuni posibile in plan national.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>