Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Odata cu instituirea noilor norme europene de igiena privind laptele, micii fermieri raman fara piata de desfacere care le asigura veniturile suplimentare, necesare supravieturii.
Pentru a respecta criteriile de conformitate, laptele trebuie muls si manipulat in anumite conditii de igiena, printre care se numara si depozitarea imediata in tancuri de racire.
Insa presedintele Romlacta, Nicusor Serban atrage atentia ca noile reglementari nu au fost abordate corect si pot genera o serie de probleme care nu au fost luate in calcul.
“Nu stiu de ce s-a indus ca fermierul mic nu are voie sa duca laptele la piata spre vanzare. Are voie, procesatorul nu are voie sa proceseze laptele conform. S-a trecut la ideea sa se dea aceste tancuri de racire, de 1000 de litri pentru asociatii. Cine face analiza fiecarui fermier care duce lapte la tanc, cu ce face analiza, cine plateste energia, detergentii si apa calda care trebuie folosite pentru dezinfectia fiecarui tanc dupa ce laptele pleaca. Cu ce mijloace de analiza putem face diferenta intre conformitatea laptelui pentru ca toate analizatoarele care sunt, si care costa 1000-2000 de euro, fac analiza pe proteina, pe apa, substanta uscata, pe grasime si nu pe celule somatice, pe germeni. Si atunci intreb, daca un fermier la sfarsitul zilei cand vine raspunsul de la fabrica si spune 1000 de litri de lapte a fost neconform, pentru ca a avut 150.000 de germeni si 500.000 de celule somatic. Cine a dus lapte conform si cine a dus lapte neconform?”, a declarat presedintele Romlacta in cadrul unei emisiuni TVR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Guvernul a hotarat saptamana trecuta, intr-o sedinta sa prelungeasca termenul limita pana la care asociatiile pot depune documentele pentru acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea tancurilor de racire. Mici producatorii pot aplica dosarele pana pe 15 mai.
Incepand din aprilie 2015, sistemul cotelor de productie aplicat in industria laptelui va fi eliminat la nivel european. In aceste conditii, producatorii romani vor fi amenintati de importatori, ministrul agriculturii afirmand ca "este posibil sa avem o infuzie de lapte ieftin din alte state europene".
"Distanta astazi nu mai reprezinta un impediment atat de mare in competitie, chiar daca vorbim de lapte din Danemarca sau din alte tari indepartate. Acesta poate ajunge la costuri relativ mici pe toate pietele din UE", declara anul trecut ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News