Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Specialistii au lansat un avertisment potrivit caruia culturile de grau sunt amenintate de o boala care ar putea distruge intreaga productie mondiala, daca nu se iau masuri urgente. Rugina graului, boala cunoscuta si ca „poliomelita agriculturii”, s-a extins din Africa catre Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Europa, amenintand sa produca pabuge majore culturilor de grane, care ocupa locul al doilea ca importanta la nivel mondial, dupa orez.
Epidemia a facut pentru prima data ravagii in anii ’50, cand a cuprins culturile din America de Nord, distrugand pana la 40% din recolte. De atunci, au fost investite sume impresionante in cercetare pentru a crea soiuri rezistente la rugina graului. Insa, in urma izbucnirii unui nou focar in Uganda, in 1999, s-a descoperit ca ciuperca suferise modificari genetice. Cercetarile i-au alarmat pe specialistii, care au descoperit faptul ca tulpina virusului a suferit o serie de modificari genetice, care se extind rapid pe toate continentele. Ultimele estimari arata faptul ca 90% din cultura africana de grau este vulnerabila in fata ruginii graului.
Anul trecut s-au descoperit culturi infestate cu rugina graului in Germania, dupa mai bine de cinci decenii in care nu a mai fost semnalat niciun caz. Focarul a aparut ca urmare a unei dezvoltari tarzii a culturilor de grau, generata de temperaturile mici din primavara si venirea timpurie a verii, potrivit lui Kerstin Flath, cercetator la Centrul Federal German de Cercetare a Plantelor Cultivate.
Virusul a izbucnit de asemenea si in Etiopia, in noiembrie anul trecut. Fermierii au pierdut atunci aproximativ 50% din culturile de grau.
In incercarea de a gasi cat mai repede o solutie la aceasta problema, experti mondiali s-au intalnit luna trecuta in Mexic. In prezent se incearca identificarea diferitelor tulpini ale ciupercii.
In tara noastra, cea mai raspandita forma a bolii este rugina bruna (Puccinia triticina la cultura graului si Puccinia hordei la orz), care apare mai ales pe limbul frunzelor, de unde si denumirea de rugina limbului. In caz de atac puternic, intreaga suprafata foliara poate fi acoperita de pustule brune care nu se unesc.
Ciuperca se raspandeste prin sporii purtati de vant, iar atacul este favorizat de temperaturile de peste 10 °C. In conditiile de infectie puternica, creste procentul boabelor sistave, se reduce numarul de boabe si, in consecinta, scade cantitatea si calitatea productiei.
Anul trecut s-au descoperit culturi infestate cu rugina graului in Germania, dupa mai bine de cinci decenii in care nu a mai fost semnalat niciun caz. Focarul a aparut ca urmare a unei dezvoltari tarzii a culturilor de grau, generata de temperaturile mici din primavara si venirea timpurie a verii, potrivit lui Kerstin Flath, cercetator la Centrul Federal German de Cercetare a Plantelor Cultivate.
Virusul a izbucnit de asemenea si in Etiopia, in noiembrie anul trecut. Fermierii au pierdut atunci aproximativ 50% din culturile de grau.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In incercarea de a gasi cat mai repede o solutie la aceasta problema, experti mondiali s-au intalnit luna trecuta in Mexic. In prezent se incearca identificarea diferitelor tulpini ale ciupercii.
In tara noastra, cea mai raspandita forma a bolii este rugina bruna (Puccinia triticina la cultura graului si Puccinia hordei la orz), care apare mai ales pe limbul frunzelor, de unde si denumirea de rugina limbului. In caz de atac puternic, intreaga suprafata foliara poate fi acoperita de pustule brune care nu se unesc.
Ciuperca se raspandeste prin sporii purtati de vant, iar atacul este favorizat de temperaturile de peste 10 °C. In conditiile de infectie puternica, creste procentul boabelor sistave, se reduce numarul de boabe si, in consecinta, scade cantitatea si calitatea productiei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News