Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
S-a lansat Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Va rugam, reveniti!
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a lansat joi Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR), finantata cu 108 milioane lei pana in 2015, prin care fermierii vor primi asistenta pentru proiecte prin care pot dezvolta afaceri locale cu bani europeni.
Precizare: la ora publicarii acestui material, majoritatea paginilor din situl RNDR.RO nu erau functionale, purtand mesajul "lucram la aceasta sectiune, va rugam reveniti". Inscrierea in Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala se face prin intermediul unui sistem extern de chestionare, gestionat de un operator privat.
Ziarul Financiar a remarcat la randul sau aceasta situatie. Publicatia a amintit ca o firma spaniola, Innovacion y Desarrollo Local, a castigat o licitatie de 25 mil euro pentru realizarea acestui site.
"Facem un newsletter lunar, la doua luni avem o publicatie cu o tematica generala in domeniul dezvoltarii rurale, dar si publicatii cu tematica specifica. Estimez ca vor fi peste 100 de publicatii pana la finalul proiectul in 2015 de cel putin 60 de pagini fiecare. Membrii retelei vor primi invitatii si la toate evenimentele pe care le vom organiza si pentru cei ce vor dori sa participe le vom asigura transportul si cazarea in locul unde are loc conferinta respectiva, noi suportam costurile. Evenimentele vor fi in Romania", asa a justificat Viviana Vasile, sefa proiectului, cele 25 de milioane de euro care vor intra in urmatorii patru ani in conturile Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL.
Potrivit informatiilor comunicate de Minister la lansarea de joi a proiectului, RNDR ar avea 530 de membri inscrisi si 81 de grupuri de actiune, selectati anul trecut. In retea se pot inscrie in continuare fermieri, administratii publice locale, ONG-uri si alti jucatori implicati in dezvoltarea mediului de afaceri din zonele rurale. Implementarea proiectului a fost externalizata de MADR catre firma spaniola Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL, care va adimistra Unitatea de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (USR).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
MADR a incheiat un acord cadru pe o perioada de patru ani cu firma spaniola Innovacion y Desarrollo Local SL-IDEL de 108 milioane lei. Acordul cadru contine contracte subsecvente care vor fi incheiate anual. In acest an valoarea contractului subsecvent este de 24 milioane lei.
USR va acorda membrilor retelei asistenta, informatii cu privire la Programul National de Dezvoltare Rurala de ordin tehnic, instruire si promovarea bunelor practici. USR are sediul central la Bucuresti si alte opt centre regionale la Timisoara, Bucuresti, Craiova, Zalau, Iasi, Targoviste, Braila si Targu-Mures. "Reteaua trebuie sa asigure o mai buna coordonare a grupurilor de actiune locala. Fiecare grup va putea depune proiecte locale de pana la 200.000 euro, iar plafonul maxim este de 2,8 milioane euro pe grup, deci fiecare grup poate avea pana la 13 proiecte. Recomand ca acesti bani sa fie folositi pentru a dezvolta afaceri locale si nu pentru a dezvolta infrastructura locala, care are si alte posibilitati de finantare", a afirmat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
El a afirmat ca programul demareaza cu o intarziere de trei ani fata de celelalte state europene, intucat licitatia pentru selectarea administratorului retelei a fost contestata.
Strategiile locale de dezvoltare a mediului de afaceri sunt finantate din fonduri europene, prin axa Leader, lansata in 2010. Prin aceasta axa, grupurile de actiune locala selecteaza proiecte pe care le considera importante pentru comunitatea pe care o reprezinta. Dupa ce grupurile aleg proiectele la nivel local le trimit autoritatii de management din MADR si USR pentru aprobare.
Tototada, Fuia a spus ca prin intermediul grupurilor de actiune locala, fermierii se pot organiza si aplica cu proiecte prin care sa infiinteze depozite pentru stocarea produselor, astfel incat sa le poata livra retelelor de supermarketuri.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala va asigura participarea grupurilor de actiune locala la evenimente internationale, va organiza seminarii, conferinte si sesiuni de training pentru fermieri.
"Reteaua nu este un instrument prin care sa masuram cifre de afaceri sau suprafete arabile, ci este un instrument pentru diseminarea informatiilor atat in ceea ce priveste Programul National de Dezvoltare Rurala din prezent, cat si din viitor. Reteaua are o componenta de networking, prin dezvoltarea unor centre locale cu grupuri de lucru", a spus directorul general de dezvoltare rurala din MADR, Cornelia Mihai.
MADR a lansat o noua sesiune de selectare a proiectelor propuse de grupurile de actiune locala, in perioada 1 martie-20 aprilie. Evaluarea va incepe dupa 20 aprilie si va dura aproximativ 60 zile.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi ca ar vrea ca banii care vor veni prin intermediul Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, prin grupurile de actiune locala, sa ajunga la fermieri si nu "la pietruirea unor drumuri care vor fi spalate la prima ploaie".
"Recomand GAL-urilor, dar si RNDR de a folosi acesti bani pentru a dezvolta afaceri in mediul rural si de a nu transforma acest program, sa ii ducem catre masuri de infrastructura locale. Acesti bani trebuie folositi pentru a dezvolta viata economica in mediul rural. Pe infrastructura sunt alte posibilitati. Aceste GAL-uri sa indrume si sa coaguleze modul de lucru catre un nou tip de activitate din productie pentru consum in productie pentru piata", a spus Stelian Fuia.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura