Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Săptămâna Europeană a Veterinarilor: protejarea sănătăţii animalelor şi asigurarea siguranţei alimentelor prin trasabilitate
Din anii '90, când BSE (encefalita spongiformă bovină) şi alte boli loveau puternic atât industria cât şi încrederea consumatorilor, Uniunea Europeană a făcut eforturi considerabile şi paşi importanţi pentru a întări Sănătatea Animalelor şi Siguranţa Alimentelor.
Trasabilitatea, posibilitatea de a urmări animale sau produse alimentare pe durata întregului ciclu de viaţă – de la naştere sau producţie până când ajung în farfuriile noastre: de la fermă până la furculiţă – a fost principala preocupare în cadrul acestor eforturi. Aceste aspecte vor fi elementele principale discutate în cadrul ediţiei din acest an a Săptămânii Veterinare Europene (EVW), care va începe luni, 14 iunie, şi se va încheia duminică, 20 iunie. O conferinţă de două zile despre identificare şi trasabilitate pe parcursul lanţului trofic va da startul ediţiei din acest an a EVW.
Comisarul European pentru Sănătate şi Politici pentru Consumatori, John Dalli, a declarat: "Astăzi, considerăm ceva firesc faptul că ştim istoricul complet al unei bucăţi de carne de vită sau că putem identifica fiecare oaie din UE şi produsele alimentare de-a lungul întregului lanţ trofic. Acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă a alimentelor nu a fost obţinut peste noapte. A fost nevoie de ani întregi pentru a avea un cadru legal solid şi comprehensiv şi pentru a dezvolta instrumentele necesare care să întărească lanţul nostru trofic". Comisarul a adăugat: "Ediţia din 2010 a Săptămânii Veterinarilor va sublinia aceste realizări, în special trasabilitatea."
Provocări şi beneficii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Trasarea animalelor şi a produselor animale pe o piaţă liberă formată din 27 de state membre necesită sisteme sofisticate. Adesea, cetăţenii nu sunt conştienţi de importanţa şi beneficiile pe care această procedură le aduce, în timp ce, uneori, industria vede regulile de trasabilitate ale UE ca pe o povară. Experienţa a demonstrat că trasabilitatea ajută la asigurarea celui mai înalt nivel posibil de igienă şi de siguranţă a alimentelor. Altfel spus, limitează riscurile ca UE să se mai confrunte vreodată cu boli severe ale animalelor, precum BSE, FMD sau febra porcină clasică, iar atunci când acestea apar trasabilitatea ajută ca ele să fie gestionate repede şi eficient, dat fiind că focarele sunt descoperite rapid. În plus, trasabilitatea asigură calitatea şi gustul alimentelor dat fiind că atestă, de exemplu, originea specialităţilor regionale. Consumatorul ştie că feta pe care o consumă este cea originală din Grecia, că şunca sa Iberico a venit din Spania, “vita irlandeză” din Irlanda şi parmezanul din Italia. Trasabilitatea poate adresa şi elemente de etică prin certificarea, de exemplu, a faptului că doar alimentele produse în ferme organice pot fi etichetate ca fiind organice.
Conferinţa de trasabilitate
Principalul obiectiv al conferinţei de trasabilitate din 14-15 iunie 2010 este acela de a sublinia beneficiile identificării şi trasabilităţii. Printre subiectele care vor fi discutate în cadrul conferinţei se numără: sănătatea animalelor (inclusiv zoonozele), prevenirea bolilor şi controlul, calitatea şi siguranţa alimentelor, etichetarea, încrederea consumatorilor, asistenţa animalelor şi managementul crizei. Printre cei aproximativ 400 de participanţi care sunt aşteptaţi la această conferinţă se vor număra şi reprezentanţi ai statelor membre – inclusiv Chief Veterinary Officers, membrii ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Asociatiilor Veterinare şi Medicale, experţi ştiinţifici şi reprezentanţi ai asociaţiilor fermierilor.
Alte evenimente
Înainte de sesiunea introductivă a conferinţei, Comisarul Dalli şi Directorul General al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) Bernard Vallat vor semna un Memorandum al Înţelegerii. Acesta are scopul de a facilita obţinerea obiectivelor comune de comunicare ale Anului Mondial al Veterinarilor "Vet2011," care va fi sărbătorit anul viitor.
Comisia Europeană şi Federaţia Veterinarilor din Europa au organizat pentru prima dată actuala Săptămână a Veterinarilor (EVW) în 2008.
În cadrul ediţiei din acest an a EVW vor avea loc o serie de evenimente în Statele Membre UE care vor fi organizate de către autorităţile competente, asociaţiile veterinarilor şi facultăţile veterinare din UE. În cadrul acestor evenimente, vor fi distribuite informaţii referitoare la identificare şi trasabilitate împreună cu agende veterinare ale UE pentru anul academic 2010-2011. Scopul este încurajarea discuţiilor dintre studenţii de la facultăţiile veterinare şi cele de agricultură şi o mai bună cooperare între profesioniştii din aceste două domenii.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News