Exclusiv
Publicat in: Stiri
Din anii '90, când BSE (encefalita spongiformă bovină) şi alte boli loveau puternic atât industria cât şi încrederea consumatorilor, Uniunea Europeană a făcut eforturi considerabile şi paşi importanţi pentru a întări Sănătatea Animalelor şi Siguranţa Alimentelor.
Trasabilitatea, posibilitatea de a urmări animale sau produse alimentare pe durata întregului ciclu de viaţă – de la naştere sau producţie până când ajung în farfuriile noastre: de la fermă până la furculiţă – a fost principala preocupare în cadrul acestor eforturi. Aceste aspecte vor fi elementele principale discutate în cadrul ediţiei din acest an a Săptămânii Veterinare Europene (EVW), care va începe luni, 14 iunie, şi se va încheia duminică, 20 iunie. O conferinţă de două zile despre identificare şi trasabilitate pe parcursul lanţului trofic va da startul ediţiei din acest an a EVW.

Comisarul European pentru Sănătate şi Politici pentru Consumatori, John Dalli, a declarat: "Astăzi, considerăm ceva firesc faptul că ştim istoricul complet al unei bucăţi de carne de vită sau că putem identifica fiecare oaie din UE şi produsele alimentare de-a lungul întregului lanţ trofic. Acest nivel de protecţie a sănătăţii animalelor şi de siguranţă a alimentelor nu a fost obţinut peste noapte. A fost nevoie de ani întregi pentru a avea un cadru legal solid şi comprehensiv şi pentru a dezvolta instrumentele necesare care să întărească lanţul nostru trofic". Comisarul a adăugat: "Ediţia din 2010 a Săptămânii Veterinarilor va sublinia aceste realizări, în special trasabilitatea."

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Provocări şi beneficii

Trasarea animalelor şi a produselor animale pe o piaţă liberă formată din 27 de state membre necesită sisteme sofisticate. Adesea, cetăţenii nu sunt conştienţi de importanţa şi beneficiile pe care această procedură le aduce, în timp ce, uneori, industria vede regulile de trasabilitate ale UE ca pe o povară. Experienţa a demonstrat că trasabilitatea ajută la asigurarea celui mai înalt nivel posibil de igienă şi de siguranţă a alimentelor. Altfel spus, limitează riscurile ca UE să se mai confrunte vreodată cu boli severe ale animalelor, precum BSE, FMD sau febra porcină clasică, iar atunci când acestea apar trasabilitatea ajută ca ele să fie gestionate repede şi eficient, dat fiind că focarele sunt descoperite rapid. În plus, trasabilitatea asigură calitatea şi gustul alimentelor dat fiind că atestă, de exemplu, originea specialităţilor regionale. Consumatorul ştie că feta pe care o consumă este cea originală din Grecia, că şunca sa Iberico a venit din Spania, “vita irlandeză” din Irlanda şi parmezanul din Italia. Trasabilitatea poate adresa şi elemente de etică prin certificarea, de exemplu, a faptului că doar alimentele produse în ferme organice pot fi etichetate ca fiind organice.

Conferinţa de trasabilitate

Principalul obiectiv al conferinţei de trasabilitate din 14-15 iunie 2010 este acela de a sublinia beneficiile identificării şi trasabilităţii. Printre subiectele care vor fi discutate în cadrul conferinţei se numără: sănătatea animalelor (inclusiv zoonozele), prevenirea bolilor şi controlul, calitatea şi siguranţa alimentelor, etichetarea, încrederea consumatorilor, asistenţa animalelor şi managementul crizei. Printre cei aproximativ 400 de participanţi care sunt aşteptaţi la această conferinţă se vor număra şi reprezentanţi ai statelor membre – inclusiv Chief Veterinary Officers, membrii ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Asociatiilor Veterinare şi Medicale, experţi ştiinţifici şi reprezentanţi ai asociaţiilor fermierilor.

Alte evenimente

Înainte de sesiunea introductivă a conferinţei, Comisarul Dalli şi Directorul General al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) Bernard Vallat vor semna un Memorandum al Înţelegerii. Acesta are scopul de a facilita obţinerea obiectivelor comune de comunicare ale Anului Mondial al Veterinarilor "Vet2011," care va fi sărbătorit anul viitor.

Comisia Europeană şi Federaţia Veterinarilor din Europa au organizat pentru prima dată actuala Săptămână a Veterinarilor (EVW) în 2008.

În cadrul ediţiei din acest an a EVW vor avea loc o serie de evenimente în Statele Membre UE care vor fi organizate de către autorităţile competente, asociaţiile veterinarilor şi facultăţile veterinare din UE. În cadrul acestor evenimente, vor fi distribuite informaţii referitoare la identificare şi trasabilitate împreună cu agende veterinare ale UE pentru anul academic 2010-2011. Scopul este încurajarea discuţiilor dintre studenţii de la facultăţiile veterinare şi cele de agricultură şi o mai bună cooperare între profesioniştii din aceste două domenii.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
DSVSA Suceava angajeaza medici veterinari
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul DSVSA, a declarat ca suplimentarea numarului de medici...
Bihor: Medici veterinari, verificaţi de Direcţia Sanitară Veterinară
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor a descoperit, in comuna...
Arges Expres: Acţiuni sanitar-veterinare obligatorii
La sfârşitul acestei luni se vor încheia acţiunile sanitar-veterinare din primul trimestru....
Observator: Medici veterinari acuzati de neglijenta in serviciu
Poliţistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau, Serviciul Ordine Publica, l-au...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton