Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se scumpeste zaharul
Ne apropiem de o nouă criză a zahărului la nivel mondial, apreciază specialiştii din domeniu. Consumul la nivel mondial a crescut din cauza creşterii cererii din China, India sau ţările din zona ACP (Africa, Pacific, Caraibe). O altă cauză este aceea că Brazilia, unul din cei mai mari producători de zahăr din trestie, foloseşte 50% din producţie pentru obţinerea de etanol şi utilizarea acestuia ca biocombustibil.
Românii sunt la cheremul pieţei europene. Fermierii români nu mai pot produce sfecla de zahăr la aceste preţuri (26,29 euro pe tonă, preţ impus de Bruxelles) şi au renunţat să mai cultive sfecla, astfel că producţia de sfecla de zahăr se prăbuşeşte de la an la an.
"Preţul zahărului creşte, iar legea cererii şi ofertei este cea care impune trendul. Am ajuns într-un punct mort, ori închidem toate fabricile de zahăr din România sau le ajutăm să supravieţuiască", a declarat pentru Romania Libera Ioan Armenean, preşedintele Patronatului Român al Zahărului şi director general al fabricii de zahăr din Ludus.
Există şi un al doilea pericol în afara scumpirii şi lipsei materiei prime, şi anume ca fabricile de zahăr să-şi vândă producţia la export pentru că preţurile sunt foarte atractive.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Ne paşte un altfel de pericol ca ce producem să plece în afara ţării. Acolo se oferă 700 de euro/tonă, nu mai ţii zahărul în siloz şi poţi plăti creditele la bănci", mai spune Armenean. În prezent, preţul kilogramului de zahăr la poarta fabricii este de 2,80 lei, adică cu aproximaţie de 650 euro / tona.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura