Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seceta nu ne va ocoli nici anii viitori

seceta-nu-ne-va-ocoli-nici-anii-viitori

Romania va avea parte si in urmatorii ani de veri secetoase, iar pentru prevenirea calamitarii recoltelor agricole este nevoie de sisteme de irigatii, spune inginerul Iuliu Suatean, sef de serviciu in Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj.


"Acolo unde nu exista sisteme de irigatii, trebuie sa se inceapa constructia lor, iar acolo unde au fost dezmembrate dupa 1989, sa fie refacute si sa se conceapa solutii practice pentru repunerea lor in functiune. Este adevarat ca sunt costuri de intretinere, dar aceste costuri se amortizeaza. Din pacate, romanii nu au avut o cultura a sistemelor de irigatii. Dupa 1989, in Romania aceste sisteme au fost dezafectate de cei ce nu au stiut ce rol important au ele, in timp ce in Europa, mai ales in bazinul mediteranean, agricultura se face de 3.000 de ani cu sisteme de irigatii, se stie ce inseamna apa, se fac aductiuni spre locul unde este nevoie de ea si este pastrata, cu toate proprietatile ei extraordinare", a declarat, joi, pentru Agerpres, specialistul clujean.

Iuliu Suatean sustine ca romanii "se trezesc destul de tarziu in privinta irigatiilor", iar in acest moment nu numai guvernantii trebuie sa dea un semnal de alarma si sa inceapa proiecte pe termen scurt, mediu si lung, dar si detinatorii de terenuri, agricultorii si fermierii au obligatia sa se mobilizeze pentru a remedia un neajuns major. Acolo unde este nevoie de sisteme de irigatii, fermierii trebuie sa se asocieze si sa apeleze la fonduri europene si locale.

"Apa vie a naturii trebuie folosita pentru culturi agricole vitale, pentru a nu le pierde in perioadele de seceta", spune inginerul Suatean.

El a aratat, in context, ca sistemul de irigatii din zona Mihai Viteazul din judetul Cluj este, in continuare, nefunctional, pentru ca intr-o suita de sase ani care au fost bogati in precipitatii, unii dintre fermieri au considerat ca nu au nevoie de alte surse de apa decat cele pluviale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Acum toti ar avea nevoie de apa, fie si numai pentru a reface cantitatea pierduta din sol in seceta din 2011 si din acest an. si in 2013 va fi, cu siguranta, nevoie de apa pentru culturile agricole. Din totalul de 180.000 de teren arabil cat are judetul Cluj, cele 3.000 de hectare din zona Mihai Viteazul nu sunt o suprafata foarte mare, dar acolo avem cei mai buni fermieri din judet si pentru ei sistemul de irigatii este vital", a explicat Iuliu Suatean.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016