Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Secretele pietei de flori: Doar cateva familii dirijeaza orice camion venit din Olanda la descarcat cutii de orhidee si trandafiri in dosul pietelor
Pentru florarii din Piaţa George Coşbuc din Capitală, noaptea e un partener de afaceri bun. Nu-i cunoaşte nimeni când aleg pe sprânceană buchetele de trandafiri, număraţi până la ultimul în cutiile mari care coboară pe scripeţi din TIR-urile cu numere de Olanda, Italia sau Turcia. Şi nici nu-i caută mai nimeni de vreo factură sau de adaosul comercial care te lasă uimit în faţa tufelor de lalele zgribulite în ambalajele de hârtie. „Astea 15 mii, astea 12, alea mici 9”. Aşa te pun la curent cu oferta florăresele cu fuste lungi, întinse în scaune de plastic, pentru o pauză mică de la târguială.
Orice transport venit în spatele pieţei creează forfotă, îmbulzeli, ceartă. Primii serviţi la gura camionului, din care sar trepăduşi cu braţele încărcate, rămân bucureştenii, aşezaţi ca la şcoală, în rânduri. Cine pune mâna direct pe cutiile pe roţi poate spune că e norocos. Cine nu, stă la rând să treacă de Bambina şi Tanţa, florăresele-şefe din Piaţa Coşbuc, care dau directive din birourile din cortul de flori, dotate cu un calculator de socoteli şi un chitanţier. Provincia stă, undeva în spate, în maşini mici sau microbuze căptuşite de pături colorate, cu geamuri aburite şi răbdarea de o noapte întreagă, petrecută cu ochii pe poartă, la vânat camioane, dar şi controale ale legii. Nici nu îndrăznesc să intre în mânuielile celor de-ai casei dacă Bambina nu le-a dat strigarea la marfă.
Luna martie rămâne şi pentru comercianţii profesionişti de flori, dar şi de aranjamente
dibăcite până la ultima frunzuliţă, una foarte aglomerată, în care comenzile nu se mai opresc. Afacerea Corneliei Neguţ, începută la Baia Mare şi continuată în Capitală cu un depozit mare de flori, a pălit în faţa concurenţei neloiale a micilor angrosişti ascunşi în pieţe. „Am închis Flora Internaţional din Bucureşti în decembrie, pentru că nu mai puteam să fac faţă preţurilor pieţei. Am păstrat doar afacerea din Baia Mare. Poate voi reveni la Bucureşti, dar e foarte greu”, spune Cornelia Neguţ, păţită cu riscul eşecului într-un oraş monopolizat.
Printre tarabele de flori, magazinele specializate încearcă să-şi facă loc cu coatele şi să schimbe mentalitatea cumpărătorului român care crede că în piaţă preţurile sunt mai mici. „Sunt puţini importatori care cunosc florile după denumirea lor sau tipurile de verdeaţă. Pentru foarte mulţi, atât importatori, cât şi florari, este mai simplu să spună că doresc trandafiri roşii sau galbeni, fără a denumi trandafirul respectiv”, povesteşte Cornelia amatorismul comercianţilor din România. Dacă cererea e simplă, după culoare, paleta de sortimente vine să fure ochii cu denumiri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura