Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sectorul alimentar a picat testul în 2009


Încă de la sfârşitul anului trecut se preconiza că printre sectoarele care vor fi cel mai mult lovite de criză se va regăsi şi sectorul alimentar. Tocmai de aceea reprezentanţii sectorului de profil, ca de altfel şi ceilalţi jucători de pe piaţa românească, au solicitat Guvernului să ia măsurile necesare pentru a nu ne încadra în scenariile anunţate.
Deşi guvernanţii au ieşit în faţă cu o serie de aşa-numite "măsuri anticriză", până la urmă s-a dovedit că acestea au rămas doar pe hârtie, iar firmele din sectoarele afectate au fost nevoite să se descurce pe cont propriu. Reprezentanţii din industria alimentară avertizau că am putea asista chiar la o prăbuşire a industriei alimentare româneşti. Mai mult, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Sorin Minea, atrăgea atenţia asupra faptului că industria alimentară are toate şansele să se prăbuşească în 2009.

"Va exista posibilitatea să dispară firme cunoscute din industria românească alimentară, din cauza crizei economice", declara Minea, spunând chiar că "s-ar putea ca anul 2009 să fie un dezastru pentru industria alimentară şi implicit pentru românii care mănâncă".

Ulterior, prognozele au urmat acelaşi trend. Se anunţa un val de scumpiri şi de falimente în sectorul de profil. La începutul anului se preconiza că aproximativ 15% dintre salariaţii industriei alimentare ar putea fi disponibilizaţi, din cauza scăderii cererii din piaţa de profil. Pe parcursul anului, multe dintre aceste scenarii au fost confirmate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Scăderea puterii de cumpărare a tras în jos vânzările
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, în prezent situaţia din acest sector este una dezastruoasă. O parte dintre întreprinderi s-au închis, altele şi-au restrâns activitatea, ceea ce a generat un număr mare de şomeri. "Lipsa unor măsuri concrete sau aplicarea altora care nu aveau niciun rost a făcut ca situaţia din industria alimentară să poată fi catalogată drept una dezastruoasă. România se confruntă acum cu un număr mare de şomeri în condiţiile în care o parte dintre întreprinderi s-au închis, iar altele au fost puse în situaţia de a-şi restrânge activitatea pentru a supravieţui. Cert este că până acum sunt cu 20-30% mai puţini salariaţi în sectorul acesta'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.

Românii, mai chibzuiţi pe timp de criză
Potrivit preşedintelui FNSIA, una dintre cauzele care au contribuit la această situaţie o constituie diminuarea vânzărilor pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor. "În condiţii de criză, românii au devenit mai calculaţi şi mai chibzuiţi cu gestionarea resurselor". Pe lângă toate acestea, Frumosu ne-a precizat că lipsa implicării statului în agricultura românească de ani de zile, la care se adaugă şi importurile masive din industria alimentară, au făcut ca situaţia din industria alimentară românească să scape de sub control. O altă problemă cu care se confruntă de ani de zile sectorul de profil este şi aceea a evaziunii fiscale rezultată din economia neagră care creşte de la an la an. Frumosu susţine că aceasta creează concurenţă neloială, ceea ce ar trebui să pună mari semne de întrebare celor care sunt în măsură să acţioneze în combaterea acesteia.

Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016