Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sectorul de crestere a pasarilor: doar o treime din pasari sunt crescute industrial. Putem beneficia de pe urma fermelor traditionale sau ecologice?
Care este diferenta dintre cresterea industriala a pasarilor pentru carne sau oua si sistemele de crestere traditionale sau ecologice? Care sunt sistemele e crestere a pasarilor? Aflati mai multe despre subiectul cresterii pasarilor in materialul urmator, publicat de Ziarul Financiar in editia de azi.
În agricultura românească sunt 78,8 milioane de păsări, din care 48,3 milioane sunt în ferme de subzistenţă şi semi-subzistenţă ale persoanelor fizice. Astfel, fiecare dintre cele 3,8 milioane de persoane fizice din agricultura românească are în medie 12 păsări în curte.
Restul de 30,5 milioane de păsări sunt exploatate în ferme industriale, potrivit datelor din Recensământul General Agricol 2010, o cercetare care nu s-a mai făcut din 2002.
Astfel, mai mult de jumătate din găinile, raţele sau curcanii din România sunt crescuţi în curţile micilor fermieri, iar la nivelul opiniei publice persistă ideea că produsele agroalimentare ce provin din fermele de subzistenţă fac parte din agricultura ecologică. Aşa a apărut ideea că România ar avea un atu pe acest segment. Specialiştii spun însă că între agricultura ecologică şi cea tradiţională nu poate fi pus semnul egal.
Profesorul universitar Gabriel Popescu de la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului din cadrul ASE Bucureşti a explicat că sistemele de producţie ecologice sunt diferite atât de cele industriale, cât şi de cele tradiţionale în sensul că agricultura ecologică implică un sistem de management al producţiei complex - condiţie neîndeplinită în gospodăriile tradiţionale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
La rândul său, Sorin Minea, proprietar al producătorului de mezeluri Angst, cu afaceri de 47 de milioane de euro pe piaţa locală, a spus că între ouăle de ţară şi cele produse industrial nu este nicio diferenţă, impresia că primele ar fi mai bune fiind de ordin psihologic.
Grigore Horoi, preşedinte al producătorului de carne de pui Agricola Bacău, companie cu afaceri de 97,1 milioane de euro anul trecut, spune că diferenţa dintre puii crescuţi în curţile micilor fermieri şi cei crescuţi în unităţile industriale o face alimentaţia.
"Ideea că puiul crescut la ţară este mai bun decât cel industrial a apărut în anii 1970 atunci când România a început să proceseze păsări în sistem industrial. Diferenţa dintre puiul din curţile oamenilor şi cel din fermele mari este că cel din urmă este crescut într-un mediu controlat, ştii clar ce mănâncă", spune Horoi.
Mai mult, Grigore Horoi spune că o altă diferenţă între cele două sisteme de producţie este aceea că puiul industrial are un ciclu de creştere mai rapid faţă de cel din micile ferme. "Noi avem şi un brand de pui crescut în mediu controlat, dar similar cu cel din agricultura tradiţională. Eu personal prefer puiul crescut în mediul controlat", explică el.
Piaţa ouălor şi a cărnii de pui este dominată de marile ferme
Mai mult, de 75% din piaţa ouălor şi a cărnii de păsăre este acoperită de companiile mari, potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Numai primii doi jucători Transavia şi Agricola Bacău au derulat împreună afaceri de circa 200 de milioane de euro anul trecut având în total peste 3.000 de angajaţi.
De cealaltă parte, crescătorii de păsări în sistem ecologic din România pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.
Firma Ouă de ţară din Argeş, unul dintre aceşti producători, a avut anul trecut afaceri de 500.000 de euro - de douăzeci de ori mai puţin decât marile centre de producţie din România.
"Estimăm pentru acest an o creştere de 30%-40%, în condiţiile în care în al doilea semestru al anului trecut am dublat capacitatea de producţie", spune Anca Pop, administratorul Ouă de ţară.
Ferma produce în fiecare lună 350.000 de ouă ecologice de la 13.500 de găini care ajung pe rafturile marilor magazine din Capitală precum Auchan, Metro, Billa, Mega Image sau Cora.
Producătorii din agricultura ecologică acoperă în prezent 130.000 de hectare, de două ori mai mult ca acum cinci ani, însă acest sector reuşeşte să cuprindă numai 2% din totalul suprafeţelor agricole din România. Spre comparaţie, Marea Britanie, Franţa sau Spania alocă în fiecare an peste 500.000 de hectare acestei nişe.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura