Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sectorul forestier, afectat de o grava criza de resursa lemnoasa

sectorul-forestier-afectat-de-o-grava-criza-de-resursa-lemnoasa

Proprietarii si administratorii de paduri, producatorii de mobila, organizatiile de mediu si asociatiile forestierilor atrag atentia, intr-un comunicat comun, asupra faptului ca lemnul de foc are preturi excesiv de mari, iar industria mobilei a intrat intr-un declin accentuat.


In document se arata ca „vorbim despre al doilea an consecutiv in care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase genereaza o crestere a pretului pentru lemnul de foc necesar populatiei in sezonul rece, iar industria mobilei a intrat intr-un declin accentuat, fiind practic pusa pe jar. Sectorul forestier este afectat de o grava criza de resursa lemnoasa, astfel incat lemnul de foc a ajuns la preturi prohibitive pentru populatia din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/mc). Mai mult decat atat, pentru prima data din 2009-2010, exporturile industriei mobilei din Romania au intrat pe o panta descendenta in 2017, afectate fiind de lipsa resursei, de preturile mai mari ale resursei fata de preturile existente in Europa si de criza fortei de munca”.
 
Potrivit liderilor din acest domeniu, exporturile industriei de mobila au scazut pe toate cele tre destinaţii majore din piaţa europeana: Germania (-3%), Italia (-10%), Franţa (-3%). Concomitent, importurile de bustean de rasinoase - care au contrabalansat criza de resursa in anul 2016 - s-au redus foarte mult in 2017, ca urmare a intrarii in vigoare a interdictiei complete de export de bustean din Ucraina.
 
„Şi importurile din Bielorusia au scazut foarte mult, afectate de contingentarea exporturilor si de licitatiile centralizate ale contigentelor, intarziate in 2017. Importurile de bustean de calitate practic au disparut”, atentioneaza reprezentantii procesatorilor. Ei spun ca masurile luate de autoritati sunt contraproductive.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Modificarea Codului Silvic, din iunie 2017, si modificarea regulamentului de vanzare a masei lemnoase nu rezolva problema crizei de resursa. Acestea induc o scadere de 30% a volumului ofertat la licitatiile principale de catre Romsilva pentru 2018 fata de 2017, deci o scadere a resursei pentru industrie. In ceea ce priveste criza lemnului de foc, cele 3 milioane mc rezervate de catre Romsilva pentru exploatarea in prestatie/regie vor ajunge doar parţial in piata pentru a diminua criza lemnului de foc pentru populatie, iar blocajele se amplifica. In concluzie, criza de pe piata lemnului se amplifica, avand efecte sociale şi economice grave”, a declarat Catalin Tobescu, reprezentantul Fordaq Romania - Comunitatea Forestierilor.
 
Potrivit unui raport recent al Consiliului Concurentei privind piata primara a lemnului, indicele mediu de recoltare anual este de 5,86 mc/ha in Cehia, de 5 mc/ha in Germania, de 3,13 mc/ha in Franta, de 3,47 mc/an in Polonia si de doar 2,15 mc/ha in Romania.
 
Cresterea naturala a padurilor din Romania este in fiecare an de circa 5,4 mc/ha (conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica) sau de circa 7,8 mc/ha (in conformitate cu datele actualizate din Inventarul Forestier National). Potrivit aceluiasi raport, Romania inregistreaza o descrestere accelerata a suprafetelor destinate productiei de lemn, pe fondul lipsei de accesibilitate a padurilor si a extinderii ariilor protejate.
 
In plus, conform unui studiu al PricewaterhouseCoopers, contributia directa a industriei lemnului la formarea PIB in Romania a fost relativ constanta in ultimul deceniu (variind intre 1,1% şi 1,5%). 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016