Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sectorul forestier, afectat de o grava criza de resursa lemnoasa
Proprietarii si administratorii de paduri, producatorii de mobila, organizatiile de mediu si asociatiile forestierilor atrag atentia, intr-un comunicat comun, asupra faptului ca lemnul de foc are preturi excesiv de mari, iar industria mobilei a intrat intr-un declin accentuat.
Potrivit liderilor din acest domeniu, exporturile industriei de mobila au scazut pe toate cele tre destinaţii majore din piaţa europeana: Germania (-3%), Italia (-10%), Franţa (-3%). Concomitent, importurile de bustean de rasinoase - care au contrabalansat criza de resursa in anul 2016 - s-au redus foarte mult in 2017, ca urmare a intrarii in vigoare a interdictiei complete de export de bustean din Ucraina.
„Şi importurile din Bielorusia au scazut foarte mult, afectate de contingentarea exporturilor si de licitatiile centralizate ale contigentelor, intarziate in 2017. Importurile de bustean de calitate practic au disparut”, atentioneaza reprezentantii procesatorilor. Ei spun ca masurile luate de autoritati sunt contraproductive.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
„Modificarea Codului Silvic, din iunie 2017, si modificarea regulamentului de vanzare a masei lemnoase nu rezolva problema crizei de resursa. Acestea induc o scadere de 30% a volumului ofertat la licitatiile principale de catre Romsilva pentru 2018 fata de 2017, deci o scadere a resursei pentru industrie. In ceea ce priveste criza lemnului de foc, cele 3 milioane mc rezervate de catre Romsilva pentru exploatarea in prestatie/regie vor ajunge doar parţial in piata pentru a diminua criza lemnului de foc pentru populatie, iar blocajele se amplifica. In concluzie, criza de pe piata lemnului se amplifica, avand efecte sociale şi economice grave”, a declarat Catalin Tobescu, reprezentantul Fordaq Romania - Comunitatea Forestierilor.
Potrivit unui raport recent al Consiliului Concurentei privind piata primara a lemnului, indicele mediu de recoltare anual este de 5,86 mc/ha in Cehia, de 5 mc/ha in Germania, de 3,13 mc/ha in Franta, de 3,47 mc/an in Polonia si de doar 2,15 mc/ha in Romania.
Cresterea naturala a padurilor din Romania este in fiecare an de circa 5,4 mc/ha (conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica) sau de circa 7,8 mc/ha (in conformitate cu datele actualizate din Inventarul Forestier National). Potrivit aceluiasi raport, Romania inregistreaza o descrestere accelerata a suprafetelor destinate productiei de lemn, pe fondul lipsei de accesibilitate a padurilor si a extinderii ariilor protejate.
In plus, conform unui studiu al PricewaterhouseCoopers, contributia directa a industriei lemnului la formarea PIB in Romania a fost relativ constanta in ultimul deceniu (variind intre 1,1% şi 1,5%).
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi